НАЈНОВИЈА ЖРТВА ЕНЕРГЕТСКЕ КРИЗЕ: Велики хадронски сударач ЦЕРН-а улази у хибернацију

Novosti online

28. 11. 2022. у 13:11

ВЕЛИКИ хадронски сударач (ЛХЦ), огроман акцелератор честица који се налази на француско-швајцарској граници, улази у хибернацију почетком ове године због европских напора за уштеду енергије. Оператер каже да ће и даље имати доста података за анализу упркос сметњи.

НАЈНОВИЈА ЖРТВА ЕНЕРГЕТСКЕ КРИЗЕ: Велики хадронски сударач ЦЕРН-а улази у хибернацију

Фото: Профимедиа

У понедељак је крајњи рок који је Европска организација за нуклеарна истраживања, или ЦЕРН, која управља масивном машином, поставила за паузирање експеримената за зимску сезону, пренеле су РИА Новости. Одлука је потврђена раније овог месеца.

ЦЕРН црпи око 200 МВ електричне енергије из француске мреже током вршне потрошње током лета, отприлике трећину онога што је потребно целом граду Женеви. Али током зиме, када су експерименти на ЛХЦ-у стављени на чекање, бројка пада на око 80 МВ. За годину дана научна организација потроши 1,3 ТВх електричне енергије.

Колајдер има прстен од 27 км од суправодљивих магнета који треба да се охладе до скоро апсолутне нуле са течним хелијумом да би се контролисале честице које се крећу брзином која се приближава брзини светлости. И магнети и систем за хлађење су велики потрошачи електричне енергије. Супер протонски синхротрон, мањи 7 км акцелератор који уноси честице у ЛХЦ, други је део постројења који има највише енергије.

Усред овогодишње тежње ка уштеди енергије, ЦЕРН је одлучио да затвори ЛХЦ две недеље раније. Када следеће године акцелератор поново буде укључен у рад, распоред експеримената ће бити прилагођен како би се обезбедила 20 одсто мања потрошња електричне енергије. Званичници ЦЕРН-а кажу да ће научници ипак имати доста сирових података за анализу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО ЈЕ ЋИРО БЛАЖЕВИЋ ГОВОРИО О НОВАКУ: Ђоковић? Ја га обожавам, он је највећи спортиста на планети! (ВИДЕО)