ЕНЕРГЕТСКА ДИЛЕМА У ЕВРОПИ: Да ли осветлити градове током празника или не?

Тањуг

26. 11. 2022. у 19:50

У ГРАДОВИМА широм Европе, званичници размишљају о томе да ли се одлучити за пригушено осветљење пошто су цене енергената порасле због рата у Украјини или осветлити градове након две године божићних празника погођених пандемијом корона вируса и приуштити грађанима празнично весеље, током којег би и трговци могли да зараде.

ЕНЕРГЕТСКА ДИЛЕМА У ЕВРОПИ: Да ли осветлити градове током празника или не?

Фото: Пиксабеј

Посетиоци божићног вашара у Верони већ пијуцкају кувано вино и купују празничне декорације, али осим дрвених тезги на вашару, тај италијански град још није украсио своје улице јер званичници расправљају о томе колико осветлити град током енергетске кризе.

- У Верони је атмосфера ионако ту - рекао је Ђанкарло Пескијера, чија радња у којој продаје бунде гледа на Пјаца Бра.

На том тргу званичници планирају да осветле огромну звезду падалицу која се извија из амфитеатра из римског доба на трг, пренео је АП.

Град ће, такође, поставити божићну јелку на главном тргу.

- Ако не буде осветљења, могли би и да укину и Божић -  рекла је Естрела Пуерто, која продаје традиционалне шпанске мантиље или женске велове у малој продавници у Гранади у Шпанији и додала да божићни украси подстичу посао.

Мање светла светлуца са централне јелке на чувеном божићном вашару у Стразбуру, која сваке године привуче два милиона људи, јер овај француски град настоји да смањи потрошњу електричне енергије за 10 одсто.

Од Париза до Лондона, градски званичници ограничавају сате празничног осветљења, а многи су прешли на енергетски ефикаснија ЛЕД светла или обновљиве изворе енергије.

Лондонски трговачки кварт Оксфорд стрит нада се да ће смањити потрошњу енергије за две трећине ограничавањем осветљења од 15 часова до 23.00 и уградњом ЛЕД сијалица.

"Еколошки гледано, то је једино право решење", рекла је становница Париза Мари Бреже (26) док је шетала Јелисејским пољима, која су осветљена само до 23.45 часова, уместо до 2 сата ујутру као претходних година на Божић.

Светла су угашена дуж авеније Андраши у Будимпешти, која се често назива и мађарским Јелисејским пољима, јер су званичници одлучили да неће бити окупана белим светлима у дужини више од два километра као претходних година.

Осветљење је смањено и на градским знаменитостима, укључујући и на мостовима преко реке Дунав.

- Уштеда на декоративном осветљењу је чињеница да живимо у временима када нам је потребна свака кап енергије - рекао је заменик градоначелника Будимпеште Амбрус Кис.

Празнична ЛЕД светла ове године ће бити угашена од 1.00 сати до 6 часова у старом центру града Брашова у централној Румунији и на другим местима, рекли су званичници.

У италијанском планинском граду Борно, у Ломбардији, бициклисти на стационарним бициклима осветљаваће градску божићну јелку.

Што брже буду окретали педале, јелка ће више сијати.

На другим местима у граду неће бити постављена празнична расвета како би се подигла свест о очувању енергије, рекли су званичници.

Божић ће "сијати" у Немачкој, где је празник велики подстицај за трговце и ресторане.

Од смањења осветљавања која су најављена ове јесени изузета су осветљења за верске празнике, а посебно за Божић, иако су активисти за заштиту животе средине позивали на уздржаност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (1)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)