НУКЛЕАРКЕ СТОЈЕ, ПРЕТЕ ИСКЉУЧЕЊА: Француску захватила тешка енергетска криза

Гoран Чворовић - Стални дописник из Париза

28. 11. 2022. у 06:55

ФРАНЦУЗИ ће од данас моћи да се пријаве за државну помоћ за грејање на дрва у износу од 50 до 200 евра, зависно од примања.

НУКЛЕАРКЕ СТОЈЕ, ПРЕТЕ ИСКЉУЧЕЊА: Француску захватила тешка енергетска криза

Фото Танјуг/АП

Право на то, имаће сваки становник Француске који месечно прима мање од 2.260 евра, односно породица са двоје деце, са зарадом испод 4.750 евра.

Све то се догађа у јеку енергетске кризе изазване ратом у Украјини, када су Француску погодиле додатне недаће, јер 23 од укупно 56 нуклеарних реактора колико их ова земља поседује у својих 17 нукеларки, тренутно не ради због ремонта. На њима је, наиме, примећена корозија, што захтева дуже време "опоравка". Нуклеарна енергија је, иначе, основни извор струје у овој земљи. Враћање реактора у систем иде спорије него што се очекивало, па због свега, прете искључења од јануара.

Стање се поправља, али успореним ритмом. Рекорд је забележен у августу, када су у застоју била 32 реактора. До краја овог месеца очекује се повратак у систем још два реактора, а до краја године још шест.

Фото Shutterstock

Ових дана производи се 32 гигавата нуклеарне енргије дневно, највише у последњих шест месеци. Али, то је доста мање од уобичајених 43 гигавата. Власти намеравају да производњу почетком децембра дигну до 40 гигавата, а у јануару и до 50, али производња неће бити оптимална. То доводи до ризика да почетком нове године дође до циљаних искључења, а први на удару би могли да буду највећи индустријски потрошачи, којима би струја могла да се ускрати на краће време.

Све фирме које троше више од десет мегавата могу да се нађу у ситуацији да им струја буде заустављена на најмање пет секунди, до укупне уштеде у тренутку од 1.200 мегавата. Власти, с друге стране, обећавају да ове зиме неће наступити "блек-аут".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

РОДИЛА СИНА ОД 7,328 КИЛОГРАМА: Беба је превремена - нису смели да пусте јуначину да још расте (ФОТО)