ТАЛАС ЕКСТРЕМНОГ ПОСКУПЉЕЊА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ У НЕМАЧКОЈ: Цене на берзама струје порасле за више од 300 одсто у односу на претходну годину

Танјуг

26. 11. 2022. у 08:59

НЕМАЧКА влада донела је одлуку о ограничењу цене струје и гаса које ће важити од јануара 2023. до априла 2024.

ТАЛАС ЕКСТРЕМНОГ ПОСКУПЉЕЊА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ У НЕМАЧКОЈ: Цене на берзама струје порасле за више од 300 одсто у односу на претходну годину

Фото: Shutterstock/Илустрација

Претходно је више од седам милиона домаћинстава обавештено о огромним поскупљењима струје од Нове године, пише ДW.

Како се наводи, Немци ионако имају најскупљу струју у ЕУ, а ових дана су милиони домаћинстава добили обавештење о поскупљењу струје од Нове године.

Нека повећања су драстична, па ће тако Рхеиненергие из Келна од јануара струју наплаћивати око 55 центи по киловат сату, што је повећање од скоро 130 одсто.

Поред Келна, поскупљење је позамашно и у Минхену, где ће киловатсат од Нове године коштати 61,9 центи. Раније је то било 25 центи.

 - Нова година почиње огромним таласом поскупљења електричне енергије - рекао је Торстен Шторк, енергетски стручњак на порталу за поређење цена Веривокс.

Рхеиненергие из Келна се позива на високе трошкове набавке:

 - У односу на претходну годину, цене на берзама струје су порасле за више од 300 одсто, на врхунцу више од десет пута. Уз то расте и мрежарина -.

Портал за поређење цена Цхецк24 пише да је у Немачкој повећањем цене струје од Нове године погођено „око 7,3 милиона домаћинстава".

Повећања износе у просеку 60,5 одсто.

Повећања цена на почетку нове године су веома различита широм Немачке, па се тако у Градској Електропривреди у Потсдаму (Бранденбург) цена повећава за око 21 одсто - на 46,5 центи по киловатсату.

У МВВ Енергие у Манхајму (Баден-Виртемберг) од јануара струја кошта нешто мање од 45 центи уместо досадашњих 27 центи, док ће источнонемачки добављач енергије ЕнвиаМ (Кемниц, Саксонија) убудуће наплаћивати 48,1 цент, што је 20,1 центи више него раније.

Према прорачунима Цхецк24, домаћинство са годишњом потрошњом од 5.000 киловатсати је у новембру 2020. године у просеку плаћало 29,4 цента, а годину дана касније - 31,6 центи. Тренутно је просек 42,7 центи.

Порези и доплате чине нешто више од половине цене струје по киловатсату и то је један од разлога зашто је цена струје у Немачкој толико висока у односу на друге земље ЕУ, наводи ДW.

Једним од главних разлога најновијег екстремног поскупљења струје сматра се екстремно повећање цена гаса, као последица рата Русије против Украјине.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ИСТАКНУТИ УМЕТНИК: Ово је Жигонов син, Иванин рођени брат