НОВИ ПРОБЛЕМИ: Нуклеарни раздор међу два важна НАТО савезника

Novosti online

25. 11. 2022. у 22:14

РАЗДОР између Велике Британије и Белгије настао је након одлуке Брисела да блокира извоз технологије која је кључна за одржавање британског нуклеарног арсенала. Потом је Велика Британија наводно запретила да ће отказати уносну наруџбину оружја од белгијске фабрике ”ФН Херстал”, пише ”Тајмс”.

НОВИ ПРОБЛЕМИ: Нуклеарни раздор међу два важна НАТО савезника

Фото: Shutterstock

Пре две недеље Влада Белгије није дозволила извоз специјализоване изостатичке пресе, која је неопходна за одржавање британског нуклеарног програма, пошто су "зелени", који су део владајуће коалиције и који се противе нуклеарном наоружању, ставили вето на тај потез.

Како преноси ”Тајмс”, свађа је ескалирала пошто су белгијски званичници упозорили да би Велика Британија могла да закочи налог за набавку оружја које производи ”ФН Херстал” у вредности од 600 милиона евра (624 милиона долара).

Два висока званичника у белгијској влади, на која се позива ”Тајмс”, изразили су забринутост да би спор могао да ”угрози западно јединство и НАТО” усред руске специјалне војне операције.

Министар економије Вили Борсус навео је да су преговори о испоруци поменуте набавке ”још у току”.

Изостатичка преса високог притиска користи се за руковање радиоактивним отпадом и укључена је у процес производње у Британској установе за атомско оружје у Алдермастону, која припада Министарству одбране Велике Британије. Како пише на сајту BusinessAM, један високи званичник белгијске владе описао је ову технологију као ”јединствену у свету”.

”Тајмс” преноси да и без сарадње Белгије нуклеарни капацитети Велике Британије неће бити ометени. ”Иако смо свесни изазова који је у току, опрема не утиче на континуирано одвраћање на мору”, тврди неименовани извор из Краљевске ратне морнарице.

Заменик белгијског премијера и члан партије Еколо Жорж Гилкинет осудио је цурење ових вести у медијима као ”озбиљну грешку”.

У међувремену, белгијски премијер Александар Де Кру је потврдио да Влада Белгије тек треба да донесе коначну одлуку.

- Британци су наши суседи, наши партнери у многим областима, укључујући и НАТО. У оваквим тренуцима важно је то ценити, али је потребно и да се закон поштује - поручио је белгијски премијер Александар Де Кру, преноси РТ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВО УОПШТЕ НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Никола Јокић шокирао саиграче усред НБА финала