"ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ ИМАЋЕМО ШУПЉИНЕ НА ПОЛИЦАМА": Немачкој прете несташице меса, могућ скок цена од чак 40 одсто

Новости онлине

19. 11. 2022. у 14:27

НЕМАЧКА би се могла суочити са несташицом меса и последичним порастом цена у наредних четири до шест месеци, известио је ове недеље Ди Велт, позивајући се на Немачко удружење месне индустрије (ВДФ).

ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ ИМАЋЕМО ШУПЉИНЕ НА ПОЛИЦАМА: Немачкој прете несташице меса, могућ скок цена од чак 40 одсто

Фото: ЕПА

- За четири, пет, шест месеци имаћемо шупљине на полицама - рекао је за тај лист Хуберт Келигер, шеф продаје у продавници меса Вестфлајш и члан одбора ВДФ-а.

Према Келигеровим речима, највеће несташице очекују се у снабдевању свињским месом. Он каже да Берлин инсистира на смањењу броја стоке за половину како би се заштитила клима. Међутим, стручњаци кажу да би то довело до масовног гашења компанија које се баве производњом меса, што би резултирало повећањем цене меса за 40 одсто.

Смањење сточног фонда могло би да доведе и до смањења понуде природног ђубрива, што резултира падом приноса поврћа или порастом трошкова производње због високих цена вештачких ђубрива. Свака ситуација би погоршала прехрамбену кризу у Немачкој.

Док представници месне индустрије напомињу да су вегетаријанство и веганство постали све популарнији у земљи у последњих неколико година, они кажу да преко 90% људи и даље купује и једе месо.

- Немачка се све више ослања на увоз меса, а не на домаћу производњу. Удео производа од говеђег и свињског меса из иностранства је порастао последњих месеци, а земља је тренутно највећи увозник меса у Европи - наводи ВДФ.

Стручњаци ВДФ-а кажу да Берлин прави исту грешку по питању увоза меса као и са енергијом – све већа зависност од увоза могла би довести до ризика од несташица хране заједно са енергетском кризом. Келигер каже да је једини начин да се то избегне да се оствари самоодрживост у производњи меса.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

Мислио да га је жена варала и да дете није његово - после ДНК теста уследио је ШОКАНТАН ОБРТ