УНИШТАВАЊЕМ СЛИКА "БРИНУ" О ПЛАНЕТИ: Милитантни еколози су некад пресретали танкере и упадали у нуклеарке, а данас музеје и позоришта

Горан Чворовић дописник из Париза

06. 11. 2022. у 07:15

ИСПОЛИВАНА уметничка дела у европским галеријама, прекинуте позоришне представе, националне заставе спуштене на пола копља, туча с полицијом на радикалним протестима - само су неки од кадрова актуелне борбе најрадикалнијих припадника еколошких покрета који се боре за заштиту човекове околине.

УНИШТАВАЊЕМ  СЛИКА БРИНУ  О ПЛАНЕТИ: Милитантни еколози су некад пресретали танкере и упадали у нуклеарке, а данас музеје и позоришта

Протест у Шкотској против климатских промена, Фото АП

Недавни протест неколико хиљада људи у месту Сент Солин на западу Француске због изградње хидро-резервоара за наводњавање који ће "пореметити екосистем, бити од пластике и испумпавати се нуклеарном енергијом", претворио се у обрачун дела најрадикалнијих учесника с полицијом. Било је повређених и ухапшених, а међу манифестантима је била и неколицина одраније заведена у полицијске картотеке као опасне особе. Министар унутрашњих послова Жералд Дарманен назвао је ову акцију "еко-тероризмом", што је формулација која је изазвала велике полемике у јавности.

Ван Гогови "Сунцокрети" преливени супом, Фото Profimedia

Историчари, у глобалу, бележе пет врста тероризма у савремено доба. Најпре се, крајем 19. века, појавио анархистички тероризам, а затим национални и антиколонијални који се сврставају у исту групу.

- Од педесетих, јавља се и "државни тероризам", када су се одређене земље међусобно обрачунавале са појединим групацијама или другим земљама, у блоковским, војним и политичким размирицама у атентатима широм света. Управо о томе тренутно предајем мојим студентима - истиче за "Новости" париски историчар Алекси Труд.

Седамдесетих, појавио се и крајње левичарски тероризам, са "Црвеним бригадама", "Директном акцијом" и другим сличним покретима. Јавио се, затим, крајем прошлог века и почетком овог, исламски тероризам.

У последње време се помаља и израз "еколошки тероризам", иако еколози "мишићаву" борбу воде још од седамдесетих, а који је недавно употребио и француски министар.

Међутим, води се полемика да ли ту врсту борбе треба сврстати под "тероризам".

Приметне су различите акције "Фронта за ослобођење земље", "Фронта за ослобођење животиња" или "Гринписа" у којима је било и насиља. Подметани су пожари у лабораторијама, отимани људи и бродови, нападане фарме, поливане сумпорном киселином жене које су носиле бунде. Упадали су и у нуклеарке. Али, у принципу није било планираних убистава и масовних покоља, због чега постоји и скептичност према изразу "тероризам" када се везује за најрадикалнији облик еколошке свести.

- Не мислим да у овом случају треба говорити о тероризму. Није било подметања бомби нити било чега сличног. Али, треба бити опрезан. Јер, ако су еколози успели да уђу у круг нуклеарних електрана и поставе пароле, поставља се питање шта би могло да се догоди ако једном продру и до реактора - каже Труд.

Атак еколога на слику Клода Монеа у Потсдаму, Фото Profimedia

О новој појави да се уметничка дела налазе на мети гневних заштитника човекове околине говори и наш ликовни критичар Дејан Ђорић.

- Недавни физички насртаји еколошких активиста на ремек-дела у музејима само су део ширег, све радикалнијег иконоборства у западном свету. Уништити вредну слику је демонски чин и покушај поништења Прволика, јер је свака права слика у дослуху са божанским - истиче Ђорић.

Он подсећа да ово што се сада догађа није ништа ново, још је у 19. веку једна сифражеткиња, претеча феминисткиња, исекла у Лондону једини женски акт који је Веласкез насликао у спомен своје љубави.

Иако је било страшних туча, и мада је било осакаћених "флеш болом", за сада, једни у друге, еколози и полицајци, још нису упирали право оружје. Сви се надају да ће, што се овог последњег тиче, тако и остати. Али, како се природа све више загађује, а планета прегрева, јачи је и бес еколошки "најсвеснијих".

Чувена слика Јоханеса Вермера у музеју у Хагу , Фото Принтскрин Твитер

СЛЕДЕЋА ФАЗА БОРБЕ

За екологе, главни непријатељ природе данас је човек, па се поставља питање да ли ће се и када прећи у следећу фазу, уништења човека, да би се спасила природа. Последњим акцијама најрадикалнијих еколога у Француској су се придружили и чланови "Црног блока", који су познати по жестоким обрачунима са снагама реда.

БЕЗВРЕДНИ ЉУДИ

- ОВАКВА активност еко-иконобораца је и вид непоштовања државе и отворени покушај да безначајни појединци, безвредни људи са маргине друштва преузму власт параполитичким средствима. Све то уопште не чуди, с обзиром на слабост западног света да у име демократије и права мањина препусти све вредно, часно, породично и традиционално у основи криминалним елементима - закључује ликовни критичар Дејан Ђорић.

Активисти су се залепили за рам, Фото Profimedia

Напад на Гоју

ПОСЛЕДЊИ у низу напада на уметнине догодио се јуче када су се активисти за заштиту животне средине залепили шакама за рамове две светски познате слике шпанског сликара Франциска Гоје у мадридском музеју "Прадо". Саопштено је да слике нису оштећене, али да ће особље музеја морати да поправи зид између два дела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (2)

ВЕЋ ОСАМ МЕСЕЦИ У БОЛНИЦИ: Од чега болује Мока Славнић - Вратила ми се вера у Бога, молим се у болничкој капели