АМЕРИЧКИ "ПОСЕЈДОН" ЛЕТЕО ИЗНАД "СЕВЕРНОГ ТОКА": Само неколико сати након саботаже гасовода кружио изнад Балтика, огласила се морнарица САД

Новости онлине

08. 10. 2022. у 00:05

ИЗВИЂАЧКИ авион америчке морнарице летео је у близини места где је гас цурио из цеви гасовода "Северни ток 2" у Балтичком мору, неколико сати након експлозије, пише Ројтерс.

АМЕРИЧКИ ПОСЕЈДОН ЛЕТЕО ИЗНАД СЕВЕРНОГ ТОКА: Само неколико сати након саботаже гасовода кружио изнад Балтика, огласила се морнарица САД

Фото: Shutterstock/Илустрација

Цеви руских гасовода Северни ток 1 и 2 су највероватније саботиране 26. септембра, испуштајући гас у Балтичко море код обала Данске и Шведске.

Сеизмолози су регистровали експлозије у тој области, и надлежни органи неколико земаља су покренули истраге.

Подаци о лету показали су да је поморски патролни и извиђачки авион П-8А Посејдон био изнад Северног мора у 00:33 по Гриничу, када су шведски сеизмолози регистровали, како су касније описали, подводне експлозије југоисточно од острва Борнхолм у Балтичком мору.

Авион, који је долетео са Исланда, летео је изнад Пољске пре него што је одлетео ка подручју Балтичког мора на чијем дну се налазе цеви гасовода.

Америчка морнарица је потврдила да је реч о америчком авиону када је Ројтерс предочио податке.

- Авион П-8А Посејдон америчке морнарице извео је рутински извиђачки лет изнад Балтичког мора, који није повезан са цурењем из гасовода Северни ток - рекао је портпарол америчке морнарице.

На питање да ли би било који од прикупљених обавештајних података могао да помогне истражитељима који истражују пукотине гасовода, портпаролка америчких морнаричких снага Европа-Африка, капетан Тамара Лоренс, рекла је: "Немамо никакве додатне информације које бисмо могли да пружимо у овом тренутку".

БОНУС ВИДЕО: ВОЈНЕ ВЕЖБЕ ЗА МОБИЛИСАНЕ - Погледајте како изгледа обука војника у Русији

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

ЋЕРКА ГОСПОДИНА БИНА: Лепотица променила презиме због очеве прељубе