НОВА ЕКСПЛОЗИЈА ЦЕНА НАФТЕ: Одлука организације ОПЕК плус о смањењу производње "црног злата" велики ударац глобалној економији

И. СТАНОЈЕВИЋ

07. 10. 2022. у 05:50

ОД новембра, земље ОПЕК ће производити два милиона барела мање сваког дана, што је највеће смањење од почетка пандемије и довешће до још катастрофалније експлозије цена горива.

НОВА ЕКСПЛОЗИЈА ЦЕНА НАФТЕ: Одлука организације ОПЕК плус о смањењу производње црног злата велики ударац глобалној економији

Илустрација В. Н.

То би могло да изазове глобалну експлозију цена нафте, које су пре три месеца пале са 120 на око 90 долара. Стручњаци предвиђају да би њена цена врло брзо могла да премаши 100 долара за барел.

Одлука земаља "ОПЕК плус" да смање производњу нафте, покренула је лавину негодовања и оптужби, али и посејала страх од онога што следи на енергетском тржишту. У жучним протестима предњаче САД, које прозивају државе ове асоцијације за послушност према Русији.

Снабдевање нафтом могло би и додатно да се смањи, предвиђају стручњаци, наредних месеци, ступањем најављене европске забране готово целокупног увоза нафте из Русије.

Само неколико сати пре састанка ОПЕК плус, ЕУ је, наиме, заједно са Г7, покренула поступак ограничења цене руске нафте.

Ситуација у Украјини, услед које је, до расула, поремећен ток енергената из Русије ка Европи, чињеница је, преплиће се са овим смањењем испорука из земаља ОПЕК. У садејству, ова два потеза иду на исту воденицу, а то је драстично поскупљење нафте, што ће довести до енормног скока цена, укључујући и прехрамбене производе. Прети и смрзавање током зиме, јер високе цене нафте могу да повисе потражњу струје, па мреже неће моћи да поднесу оптерећење, чак и ако електричне енергије буде довољно.

С друге стране, одлука о смањењу може да помогне Русији, иначе чланици ОПЕК плус, да преброди могућу европску забрану највећег дела увоза њене нафте. Иако се неколико чланица ЕУ томе противи, Брисел тиме да се "реваншира" Русији коју оптужује да користи енергију као оружје, и ескалира рат у Украјини.

Читав низ ових корака довео је и најразвијеније земље на руб рецесије, а сиромашне оставио и без егзистенцијалног минимума. Запад своје порезе приписује Москви, то јест, њеној наводној одмазди због подршке Запада Украјини и санкција. Политички је обојен и протест Вашингтона, јер ће скок цена сирове нафте, а тиме и цена бензина на пумпама, подићи буру у Америци, којој предстоје избори за Конгрес. То је затегло струне између САД и Саудијске Арабије, главне чланице ОПЕК, коју Вашингтон оптужује да је послушна према Кремљу.

Висока инфлација је велика главобоља за шефа Беле куће Џозефа Бајдена, јер смањује шансе његове Демократске партије да успе да задржи већину у Конгресу после гласања у новембру. Бајден је, зато, позвао своју администрацију да истражи начине да се у САД повећа производња енергената и најавио да ће "наставити да управља коришћењем нафте из националних стратешких резерви", упркос чињеници да се Бела кућа раније обавезала да ће прекинути коришћење нафте из резерви.

Илустрација В. Н.

Пошто су најближи Бајденови сарадници, данима уочи састанка ОПЕК, неуспешно лобирали у Кувајту, Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима да гласају против смањења производње, сада је из Беле куће саопштено да ће се нафта ипак "по потреби" захватати из националних резерви. Потреба је процењена на десет милиона барела, колико ће Бајден наложити да се пусти из резерви у новембру.

Раст цена нафте, који ће пратити смањење производње, могао би да значи да ће инфлација у САД дуже остати на вишем нивоу, што ће, упозоравају аналитичари, повећати притисак на Федералне резерве да још агресивније повећају каматне стопе. А то, опет, додатно увећава опасност од рецесије.

Десет придружених земаља

СКУП земаља извозница нафте ОПЕК, мултинационална организација, основана је 1960. године у Багдаду, да би координирала производњу и извоз нафте међу својим чланицама.

Седиште организације је од 1965. године пребачено у Беч. Чланице ОПЕК су Алжир, Ангола, Конго, Екваторијална Гвинеја, Габон, Иран, Ирак, Кувајт, Либија, Нигерија, УАЕ и Венецуела и Саудијска Арабија. Ширу групу "ОПЕК плус" чине и Азербејџан, Бахреин, Брунеј, Казахстан, Малезија, Мексико, Оман, Русија, Судан и Јужни Судан. Те државе усклађују производњу нафте с чланицама ОПЕК.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (0)

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу