"ТО СИГУРНО НЕЋЕ БИТИ ПРОБЛЕМ": Ђорђа Мелони о саставу нове италијанске владе - стижу технократе

Танјуг

05. 10. 2022. у 19:26

СЛЕДЕЋА влада Италије укључиће личности високог профила које можда неће бити каријерни политичари, рекла је данас члановима своје странке Ђорђа Мелони, за коју се очекује да ће бити именована за премијера.

ТО СИГУРНО НЕЋЕ БИТИ ПРОБЛЕМ: Ђорђа Мелони о саставу нове италијанске владе - стижу технократе

Фото: AP Photo/Gregorio Borgia

Партија Ђорђе Мелони "Браћа Италије" предводила је прошлог месеца до победе на општим изборима десничарски блок, укључујући и странке Форца Италија и Лига, а преговори међу савезницима о кључним пословима у влади су почели, преноси Ројтерс.

- Полазна тачка за попуњавање министарских места су квалификације, а ако то подразумева проналажање најбољих кандидата ван парламента, то сигурно неће бити проблем - рекла је Мелони на састанку странке, првом од њене победе на изборима 25. септембра.

Ројтерс наводи да се министар финансија сматра најважнијом и најтежом функцијом за одабир, због тога што се очекује да ће се италијанска економија смањити у трећем кварталу и наставити да пада до средине 2023. године.

Имена која се најчешће помињу за ту функцију у италијанским медијима укључују тенхнократе - члана одбора Европске централне банке Фабија Панету и извршног директора инвестиционе банке Морган Стенли Доменика Синискалка, који је већ био на тој функцији пре 18 година, истиче Ројтерс.

Актуелни министар економије Данијеле Франко одбацио је идеју о останку на тој функцији, додаје Ројтерс позивајући се на политички изворе.

Нова администрација, која би могла да положи заклетву већ овог месеца, суочиће се, како наводи британска агенција, са застрашујућом листом изазова, рачунајући растуће цене енергије, рат у Украјини и поновно успоравање привреде.

- Пред нама је вероватно најтежи период у историји Италијанске Републике - рекла је Мелони.

БОНУС ВИДЕО: БЕОГРАД КАО ВАЖНА СТАНИЦА - Некад је “Оријент експрес” јурио Европом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

УНИЦРЕДИТ ПОДРШКА МАЛИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Бизнис клијентима УниЦредит Банке Србија омогућен Тап он Пхоне - терминал на мобилном телефону