"ИСКЉУЧИТЕ СВЕ, НЕ ЈЕДИТЕ, ЗАТВОРИТЕ ВРАТА И ПРОЗОРЕ ": Украјинци објавили упутство у случају нуклеарног напада

Новости онлине

04. 10. 2022. у 12:55

УКРАЈИНЦИ су објавили упутство за деловање у случају нуклеарног напада, а највећи број препорука односи се на коришћење препарата на бази јода.

ИСКЉУЧИТЕ СВЕ, НЕ ЈЕДИТЕ, ЗАТВОРИТЕ ВРАТА И ПРОЗОРЕ : Украјинци објавили упутство у случају нуклеарног напада

Фото АП

Након све гласнијих најава о могућности покретања нуклеарног напада од стране Русије, украјински Центар за стратешко комуницирање и информациону безбедност објавио је упутства за грађане о томе шта учинити у случају нуклеарног напада. Центар је, заједно с Државним научно-техничким центром за нуклеарну и радијациону безбедност, израдио препоруке на темељу информација из Државне хитне службе, Министарства образовања и науке и полиције.

У једном делу упутства се односе на спречавање непријатних мириса које се спроводи тек након званичног обавештења о потреби и оправдано је само када је зрачење проузроковано радиојодом.

Центар наводи да је у случају коришћења тзв. прљавих бомби забрањено узимање препарата на бази јода јер може изазвати непоправљиву штету организму. Прљава бомба или уређај за распршивање радиолошког оружја је оружје које комбинује радиоактивни материјал с уобичајеним експлозивима.

Центар је навео и како конзумирати таблете од јода у случају напада: за бебе до једног месеца се препоручује доза од 16 мг, за децу од једне до три године доза од 32 мг, за ону до 12 година доза од 62,5 мг. Препорука је да тинејџери, труднице, дојиље и одрасли до 40 година узимају 125 мг.

Ако се затекнете у стану....

„Ако вас је нуклеарна експлозија затекла у стану, побрините се да ваздух споља не улази у просторије куће. Затворите све прозоре, врата, вентилацијске отворе, искључите климу и грејање. Ако је могуће, преместите се у собу без прозора”, наводи се у препорукама.

Грађанима је препоручено да остану у склоништу 24 сата, осим ако власти не саветују другачије.

„Немојте јести ни дирати ништа што би могло бити радиоактивно контаминирано”, додаје се. Није препоручена ни конзумација воде са славине док не стигне обавештење да је то сигурно.

Нуклеарна експлозија на отвореном

Ако се грађани налазе на отвореном у тренутку напада, могу приметити бљесак на небу и саветује се да никако не гледају у том смеру јер то може узроковати опекотине рожњаче, слепоћу и опекотине ока.

„Зауставите аутомобил на сигурном месту поред пута, затворите врата и прозоре, блокирајте улазак ваздуха. Ако је могуће, заштите уши слушалицама – то је заштита од баротрауме. Уста и нос покријте маском или тканином и дишите кроз то док не будете у склоништу”, саветује се.

Грађанима је препоручено да потраже склониште у случају да их експлозија затекне на отвореном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

ВАЊА ШЧЕПАО ЏАКУ ЗА ГРЛО: Драматичан детаљ који је свима промакао - провокације узбуркале емоције српских фудбалера (ФОТО)