ПОД ПРИТИСКОМ ЕУ: Мађарска усвојила први сет антикорупцијских закона

Танјуг

03. 10. 2022. у 16:46

МАЂАРСКИ парламент усвојио је данас први у сету закона о борби против корупције у покушају да избегну суспензију фондова Европске уније у време када би њена привреда могла да се суочи са рецесијом.

ПОД ПРИТИСКОМ ЕУ: Мађарска усвојила први сет антикорупцијских закона

Мађарски парламент, Фото А. Шошкић

Владајућа партија Фидес, премијера Виктора Орбана, предложила је амандман на Кривични закон за чије усвајање је гласало 136 посланика, док је 7 гласало против, а 14 је било уздржано, пренео је Ројтерс.

Европска унија је препоручила суспендовање фондова у вредности од 7,5 милијарди евра због неуспеха Мађарске да се бори против корупције и подривање владавине закона, подсећа британска агенција.

Будимпешта се обавезала да ће израдити нацрт свих закона договорених са Бриселом након дугих разговора.

Мађарска форинта је забележила рекордни пад и мађарске обвезнице распродате су последњих недеља због страха да ће Будимпешта изгубити милијарде евра из фондова ЕУ.

Раније овог месеца министар финансија Михаљ Варга је рекао да се мађарска економија налази пред "тешким периодом" због растуће инфлације и високих трошкова енергије, што би значило да ће буџет за 2023. годину морати да се "преради", подсетио је Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО - ТИТОВА ВИЛА ОД 50 МИЛИОНА ДОЛАРА: Погледајте како изгледа једна од најстаријих вила у Њујорку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДАНАС ЈЕ ВАВЕДЕЊЕ, А ДУВА ЈАК ВЕТАР: Шта то значи по народном веровању