КОЛЕРА ОДНОСИ ЖИВОТЕ НА ХАИТИЈУ: Преминуло најмање седам оболелих

Танјуг

03. 10. 2022. у 00:50

НАЈМАЊЕ седам људи умрло је од колере на Хаитију након што се та болест изненада вратила због недостатка горива и чисте воде за пиће услед блокаде земље коју су изазвале криминалне банде.

КОЛЕРА ОДНОСИ ЖИВОТЕ НА ХАИТИЈУ: Преминуло најмање седам оболелих

Фото Танјуг/АП

- Према информацијама које имамо, број умрлих је око седам или осам. Данас је забележен један смртни случај - навели су званичници, додајући да тешко долазе до информација из болница.

Министарство здравља раније је потврдило један случај у области Порт-о-Пренса и додало да је било сумњивих случајева у граду Сит Солеј недалеко од престонице, преноси Ројтерс.

Нови случај колере откривен је две године након што се карипска земља опоравила од епидемије колере која је избила 2010. године и однела око 10.000 живота, за чије избијање су окривљене мировне снаге Уједињених нација које су послате на Хаити. Панамеричка здравствена организација је 2020. саопштила да је на Хаитију прошло годину дана без потврђених случајева колере.

Банде од прошлог месеца блокирају главну луку за пријем горива у земљи у знак протеста због прошломесечне најаве повећања цена горива. Многе болнице су затворене или су смањиле рад због недостатка горива за генераторе.

Компанија Карибијан ботлинг компани, кључни снабдевач флашираном водом, саопштила је да више не може да настави са производњом и дистрибуцијом воде јер је остала без дизел горива. Трупе из Непала, где је колера ендемска болест, биле су на Хаитију део мировних снага УН распоређених 2004. након свргавања председника Жан-Бертрана Аристида.

Мисија је повећана након земљотреса на Хаитију 2010. године. Уједињене нације су се 2016. извиниле за епидемију, али нису за њу преузеле одговорност. У извештају из 2011. независног одбора који је именовао тадашњи генерални секретар УН Бан Ки Мун није утврђено како је колера унета на Хаити.

Чланови панела су 2013. независно објавили чланак у којем су закључили да је особље повезано са мировном мисијом УН ''највероватнији извор''.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СУПРУГА ВОДИТЕЉА Лепа глумица из популарних серија: Брзо смо схватили да смо се заволели (ФОТО)