ЦЕЛА КУБА У МРАКУ: Протести на улицама широм Хаване (ВИДЕО)

Novosti online

01. 10. 2022. у 10:10

ГРУПЕ Кубанаца протестовале су у петак увече на улицама Хаване већ другу ноћ, осуђујући кашњења у потпуном обнављању снабдевања електричном енергијом, три дана након што је ураган Ијан довео до прекида струје широм острва.

ЦЕЛА КУБА У МРАКУ: Протести на улицама широм Хаване (ВИДЕО)

Foto: Printscreen Twitter/Agustín Antonetti

Новинари АП- а видели су људе како демонстрирају на најмање пет места у граду или на његовој периферији, укључујући четврти Барерас и Ла Гаљега, где су становници блокирали улице запаљеним гумама и смећем.

Демонстранти на авенији Вила Бланка узвикивали су "Желимо светло!" док су лупали кашикама у лонце. Полиција је блокирала приступ улици, али сукоба није било.

Кубански интернет није у функцији по други пут у два дана, а спекулише се да то није повезано са проблемима услед олује, већ пре с покушајем да се спречи ширење информација о демонстрацијама, напомиње америчка новинска агенција.

Струја је у неким деловима земље обновљена у среду, пошто је дан раније земљом протутњао ураган, али су друге области остале без ње, укључујући и престоницу.

Влада није саопштила колики је проценат становништва остао без струје у петак, али је доступна информација да је само 10 одсто од 2 милиона становника Хаване имало струју у четвртак увече.

Поновљени нестанци струје на ионако крхкој кубанској електричној мрежи били су међу узроцима највећих социјалних протеста на острву у јулу 2021.

Стручњаци су рекли да је потпуни нестанак струје показао рањивост кубанске електроенергетске мреже и упозорили да ће за решавање проблема бити потребно време и извори, а њих ова земља нема.


БОНУС ВИДЕО: Титова вила од 50 милиона долара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

ЗАХАРОВА О ИЗЈАВИ БОРЕЉА ДА НА БАЛКАНУ НЕ ЗНАЈУ КО ЈЕ ПУТИН: Деградација Запада не значи да је у току исти процес и код других народа