"ПОВЕЉА УН ЈЕ ЈАСНА": Гутерес сматра да улазак Донбаса у састав Русије нема правну снагу

Novosti online

29. 09. 2022. у 18:23

ГЕНЕРАЛНИ секретар Уједињених нација Антонио Гутерес тврди да улазак Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР и ЛНР), Херсонске и Запорошке области у састав Русије неће имати правну снагу.

ПОВЕЉА УН ЈЕ ЈАСНА: Гутерес сматра да улазак Донбаса у састав Русије нема правну снагу

Генсек УН долази на свечаност, Фото АП

- Свака одлука о придруживању региона Доњецка, Луганска, Херсона и Запорожја неће имати правну снагу и заслужује осуду“, рекао је Гутереш новинарима у четвртак.

- Повеља УН је јасна. Свака анексија територије једне државе од стране друге државе као резултат претње или употребе силе представља кршење принципа Повеље УН и међународног права. Генерал УН Скупштина је такође била јасна по овом питању - рекао је Гутерес.


 Генерални секретар УН је такође приметио да "Руска Федерација, као једна од сталних чланица Савета безбедности УН, сноси посебну одговорност за поштовање Повеље".

- Ово се не може помирити са међународним правом. То је против свега за шта се међународна заједница залаже. То пркоси свим принципима и циљевима Уједињених нација. Ово је опасна ескалација. Ово нема места у савременом свету. Ово не би требало да буде прихваћено - тврди Гутерес.

Он је нагласио да је став УН о референдумима јасан.


- Потпуно смо посвећени суверенитету, јединству, независности и територијалном интегритету Украјине у њеним међународно признатим границама иу складу са резолуцијама УН-а. Желим да истакнем да су у окупираним регионима одржани тзв. у контексту текућег оружаног сукоба, на територијама под руском окупацијом и ван оквира украјинског правног и уставног поља. Они се не могу назвати правим изразом народне воље - закључио је Гутерес.

БОНУС ВИДЕО: ДЕЛИМИЧНА МОБИЛИЗАЦИЈА У ТОКУ: Нови регрути окупљају се у Севастопољу, Кемерову и Јакутску

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (21)

НОВИ СКАНДАЛ У ГРУПИ ОРЛОВА: Ово се не памти на Мундијалу