ШТА АКО ТЕХНОЛОГИЈА ПАДНЕ У ПОГРЕШНЕ РУКЕ? Мисија НАСЕ сондом Дарт изазвала нове сумње

Б. СУБАШИЋ

28. 09. 2022. у 11:30

НАСА је демонстрирала моћ да одбрани Земљу од удара астероида: њена сонда ДАРТ, тешка само око 600 килограма ,пресрела је астероид на 11,3 милиона километара од Земље и ударила га брзином од 6,6 километара у секунди.

ШТА АКО ТЕХНОЛОГИЈА ПАДНЕ У ПОГРЕШНЕ РУКЕ? Мисија НАСЕ сондом Дарт изазвала нове сумње

Фото Танјуг

Светски медији су усхићено известили о космичком експерименту изведеном у сарадњи НАСА и Европске свемирске агенције (ЕСА), чија је мета био бинарни астероидни пар - свемирска стена Дидимос, пречника око 780 метара, око које орбитира њен сателит Диморф пречника 163 метра. Очекује се да то успори кретање и промени орбиту Диморфа, што аутоматски треба да измени параметре кретања великог Дидимоса.

ДАРТ је, иначе, гађао мањи астероид Диморф, чија је маса неупоредиво већа од масе сонде, али је огромна кинетичка енергија летелице при удару изазвала ефекат еквивалентан експлозији неколико десетина атомских бомби бачених на Хирошиму.

Фото: Принтскрин НАСА

Цео научни свет пажљиво прати ефекте мисије која је започела лансирањем ракете ДАРТ са космодрома базе Космичких снага САД "Вандерберг" у новембру 2021, а пре два дана, 26. септембра, окончала се ударом свемирске сонде величине "смарт" аутомобила. Научници очекују да ће за око два месеца бити утврђени прави ефекти експеримента који се поједностављено представља као "космички билијар". Њиме је тестирана могућност коришћења Њутнових закона механике на промену путање небеских тела, на шта асоцира пуно име мисије "Тест двоструке редирекције астероида".

Америчка свемирска агенција је ДАРТ конструисала и испрограмирала да после изласка из Земљине орбите аутономно лети и пресретне астероид. После успешног удара, званичници НАСА саопштили су да је "почела нова ера у историји човечанства".

Ипак, сврха мисије ДАРТ изазвала је и неке сумње. Њих илуструје и вирални текст са угледног сајта "ХТ Тек", који упозорава да "ДАРТ мисија лова на астероиде може поћи по злу у случају да технологија падне у погрешне руке". Аутори текста подсећају на екстремну замисао из времена Хладног рата, када су 1964. амерички астрономи Дендриџ Кол и Доналд Кокс објавили рад о могућности манипулисања астероидима који би могли да служе као "планетоидне бомбе". Сугерисали су да би "заробљени планетоид" могао да произведе "енергију удара која је еквивалентна неколико милиона мегатона" која би "уништила читаве земље ефектима земљотреса" додајући да такво разарање "не би било ни приближно лоше као општи нуклеарни рат" јер "не би било радиоактивних падавина које ветрови преносе на све делове Земље".

Путања сонде и астероида, Илустрација НАСА

Може се расправљати да ли је реч о још једној теорији завере, али и руски сајтови, укључујући "Википедију", подсећају на званичне циљеве мисије ДАРТ који су септембра 2021. уклоњени са сајта ЕСА. Руси су архивирали тај део презентације која у "основне стратегије" мисије ДАРТ на прво место ставља "умањење претње од удара астероида", а следе "упозоравање цивилне заштите, евакуација и склањање становништва, импулсно скретање услед нуклеарне експлозије...". Да ли то има везе са проучавањем последица удара балистичких пројектила с огромном кинетичком енергијом, налик сонди ДАРТ, остаје у сфери спекулација.

Илустрација

ЧЕЉАБИНСКА КАТАСТРОФА

СУДАР Земље и астероида пречника од само 300 метара по снази би многоструко надмашио разорни ефекат укупног нуклеарног оружја на Земљи. Научници то илуструју примером метеорита пречника од 12 до 17 метара, који је 2013. експлодирао на висини од 23 километра изнад Јужног Урала, а разорни ударни талас се осетио на Земљи на простору дужине 130 километара и ширине 50 километара. Снага експлозије изнад Чељабинске области процењена је између 300 и 500 килотона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

НАКОН 287 одиграних дуела и 76 година дугог ривалства, четвртак 8. децембар 2022. постао је дан када су се кошаркаши Партизана и Црвене звезде први пут у историји састали у Евролиги, а атмосфера пред утакмицу је била таква да су судије остале у неверици.

08. 12. 2022. у 20:44

Коментари (1)

УНИЦРЕДИТ ПОДРШКА МАЛИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Бизнис клијентима УниЦредит Банке Србија омогућен Тап он Пхоне - терминал на мобилном телефону