ЛАВРОВ: Украјина је за Запад потрошни материјал

Танјуг

24. 09. 2022. у 21:46

РУСКИ министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је вечерас на седници Генералне скупштине УН у Њујорку да је Украјина потрошни материјал за Запад који предводе САД у њиховој борби против Русије.

ЛАВРОВ: Украјина је за Запад потрошни материјал

Foto: Tanjug

 - Сваком непристрасном посматрачу је крајње јасно да је за Англосаксонце који су у потпуности потчинили Европу Украјина само потрошни материјал у борби против Русије - истакао је Лавров.

Према његовим речима, НАТО је Русију прогласио директном претњом на путу ка тоталној доминацији САД и означио Кину као дугорочни стратешки изазов.

Лавров каже и да САД покушавају да претворе цео свет у своје "двориште", користећи нелегитимне једностране санкције против оних који се не слажу.

Вашингтон је задао себи задатак да преузме азијске територије, рекао је руски министар спољних послова.

 - Они се играју ватром око Тајвана. Поврх тога, обећавају војну подршку Тајвану - истакао је Лавров.

Лавров је казао и да су западне државе изазвале пропадање система УН.

 - Једна од последица крсташког рата против оних које је Запад прогласио за непожељне је све дубље пропадање мултилатералних институција, које САД и њени савезници претварају у оруђе за испуњавање својих интереса. Ова линија је наметнута УН, њеном Савету за људска права, Унеску и другим мултилатералним телима -нагласио је Лавров.

Финансијске и логистичке препреке које постављају САД и Европска унија извозу руског жита и ђубрива још нису у потпуности уклоњене, рекао је он.

 - Похваљујемо напоре генералног секретара (УН Антонија Гутереша), који је омогућио Истанбулски споразум од 22. јула. Међутим, ови споразуми се морају применити. У међувремену, већина бродова који превозе украјинско жито не плови у најсиромашније земље, док финансијске и логистичке препреке које су створиле САД и ЕУ руском извозу житарица и ђубрива још нису у потпуности уклоњене - навео је Лавров.

БОНУС ВИДЕО:

СНИМЦИ ДЕЈСТВА "ГРАДА": Дејства руских пројектила у зони одбране ваздушног простора

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (1)

НИКАДА НИЈЕ ВИДЕО ЖЕНУ: Живео је преко 80 лета, а живот посветио вери и Атосу - мислили да је Србин