ЛАВРОВ КРИТИКОВАО АКЦИЈЕ САД У УН: Сви се сећају како су вођени ратови против Југославије, Ирака, Либије - однели су стотине хиљада живота

Novosti online

24. 09. 2022. у 20:26

РУСКИ министар спољних послова Сергеј Лавров критиковао је акције САД против других држава у УН и рекао да Вашингтон и његови савезници желе да „зауставе замајац историје“, пише "РИА".

ЛАВРОВ КРИТИКОВАО АКЦИЈЕ САД У УН: Сви се сећају како су вођени ратови против Југославије, Ирака, Либије - однели су стотине хиљада живота

Фото: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Shutterstock/Илустрација

Говорећи током опште политичке дискусије 77. заседања Генералне скупштине УН, Лавров је истакао да је „униполарни модел светског развоја који је служио интересима Запада – златна милијарда, чију су прекомерну потрошњу вековима обезбеђивали ресурси Азија, Африка и Латинска Америка, постају ствар прошлости“, пише "РИА".

 - Данас формирање суверених држава, спремних да бране националне интересе, води ка формирању равноправне, социјално оријентисане и одрживе мултиполарне архитектуре. Међутим, објективне геополитичке процесе сагледавају Вашингтон и владајуће елите западних земаља које су се потпуно потчиниле као претњу њиховом доминантном положају - рекао је Лавров.

 - САД и њихови савезници желе да зауставе замајац историје. Једном, након што је прогласио победу у Хладном рату, Вашингтон се уздигао скоро до ранга гласника Господа Бога на Земљи, који нема никакве обавезе, већ само „ свето“ право некажњеног деловања Свака држава може бити проглашена зоном ових акција, поготово ако се некако није допала самопроглашеним „господари света“ - рекао је Лавров. Нагласио је да се сви сећају „како су вођени агресивни ратови против Југославије, Ирака, Либије, који су однели стотине хиљада живота цивила“.

 - Бар у једној од ових земаља, да ли су легитимни интереси Запада заиста погођени? Да ли су забранили енглески или језике других земаља чланица НАТО, западне медије, културу? Да ли су Англосаксонце прогласили „нељудима“? Какви су резултати америчких "авантура" на Блиском истоку ? Побољшање људских права и владавине права? Стабилизација друштвено-политичке ситуације? Раст благостања становништва? Наведите државу у коју је Вашингтон насилно интервенисао и где је због тога живот постао бољи - закључио је он.

БОНУС ВИДЕО:

ДА НЕ ЗАБОРАВИМО УБИЈАЊЕ ДЕЦЕ: Положени венци на споменик у Ташмајданском парку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (3)

УНИЦРЕДИТ ПОДРШКА МАЛИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Бизнис клијентима УниЦредит Банке Србија омогућен Тап он Пхоне - терминал на мобилном телефону