ПРОМЕНА ПРИНЦИПА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ? Постоји могућност укидања права вета у областима ЗСБП

В. Ф.

20. 09. 2022. у 11:31

ЕВРОПСКА унија намерава да разговара о промени принципа доношења одлука, посебно о могућности укидања вета на иницијативе за увођење антируских санкција, пише "Политико", позивајући се на немачку министарку за европска питања Ану Лурман.

ПРОМЕНА ПРИНЦИПА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ? Постоји могућност укидања права вета у областима ЗСБП

Фото: АП

- Веома сам оптимиста да се може постићи напредак по питању гласања квалификованом већином - изјавила је Лурманова.


Она је објаснила да власти ЕУ разговарају о могућности укидања права вета у области Заједничке спољне и безбедносне политике Европске уније (ЗСБП).

Подсетимо, раније је парламентарни државни секретар кабинета премијера Мађарске Чаба Деметер назвао антируске санкције ЕУ "средством самоповређивања". Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је да је мађарско Министарство спољних послова питало Европску комисију колико дуго ЕУ намерава да настави политику санкција Русији, али није добило јасан одговор.

Како функционише гласање у Европској унији

У неким нарочито осетљивим областима као што су заједничка спољна и безбедносна политика, опорезивање, азил и имиграциона политика, одлуке морају да буду једногласне.

Другим речима, свака држава чланица има право вета у тим питањима. Међутим, у већини случајева ЕУ доноси одлуке "гласовима квалификоване већине".

Заједничка спољна и безбедносна политика (ЗСБП) Европске уније је успостављена Уговором из Мастрихта 1992. године. Неки од њених циљева су: очување мира и јачање медународне безбедности у складу са принципима повеље Уједињених нација; промовисање медународне сарадње; развијање и консолидовање демократије и владавине права и поштовање људских права и основних слобода.

Споразумом из Амстердама (1997) створена је канцеларија Високог представника за ЗСБП, чија је улога била да координише спољну политику ЕУ и, у складу са ротирајућим председништвом, говори у име ЕУ о договореним питањима која се односе на спољну политику.

БОНУС ВИДЕО: НЕМА ДОГОВОРА О ВЛАДИ У ЦРНОЈ ГОРИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

(УЖИВО) ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

(УЖИВО) ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало вечерас из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Ковосо и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

НАКОН 287 одиграних дуела и 76 година дугог ривалства, четвртак 8. децембар 2022. постао је дан када су се кошаркаши Партизана и Црвене звезде први пут у историји састали у Евролиги, а атмосфера пред утакмицу је била таква да су судије остале у неверици.

08. 12. 2022. у 20:44

Коментари (6)

КУРТИЈЕВА ПОЛИЦИЈА БАЦА ШОК БОМБЕ: Драма на северу Косова и Метохије