ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА: У Киргизији у току најмасовниjа евакуација становништва у историји

Novosti online

19. 09. 2022. у 22:45

ЕВАКУАЦИЈА становништва из пограничних села у Киргизији, у тренутном конфликту са Таџикистаном, је најмасовнија у историји земље, изјавио је секретар Савета безбедности Киргизије Марат Иманкулов.

ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА: У Киргизији у току најмасовниjа евакуација становништва у историји

Фото: Танјуг/АП

Власти у Киргизији су саопштиле да је евакуисано више од 142 хиљаде грађана, од којих је њих 136 хиљаде из Баткенске области, пет хиљада из Ошке области и њима је достављено око 600 тона хуманитарне помоћи.

Иманкулов није искључио могућност да су на страни Таџикистана током пограничних сукоба учествовали терористи. Напоменуо је и да су они пуцали на све стране по цивилима и насељима и да Киргизија има видео снимке који то потврђују. Како је појаснио, на неким кадровима су идентификовани грађани Авганистана.

- У овом тренутку је очувано примирје. Договорили смо се о повлачењу тешке технике и наоружања и контролу тих одлука - рекао је он и позвао власти Таџикистана да у будућности не покушавају да пограничне проблеме решавају војним путем.

Коментаришући штету која је причињена, навео је, да она тренутно износи 17 милиона долара и да постоји могућност да ће се цифра увећати.

Већи сукоби на граници Киргизије и Таџикистана почели су у петак ујутро. Стране су једна другу оптуживале за гранатирање. Жестоке борбе између војске двеју земаља трајале су цео дан готово дуж целе границе. Прекид ватре је постигнут тек увече. У суботу ујутро настављени су повремени сукоби. Стране су једна другу оптуживале за кршење споразума о прекиду ватре. Размена ватре престала је тек у суботу увече.

Киргизије је саопштила да је у сукобима погинуло 46 особа, а да је 140 њених грађана повређено. Таџикистан је објавио да је погинуло 35 грађана, а 30 рањено.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 17:20

Да ли је крсна слава нерадан дан и шта ако пада за викенд?

Да ли је крсна слава нерадан дан и шта ако "пада" за викенд?

У ДЕЦЕМБРУ месецу очекују нас четири славе чије обележавање пада у време викенда: Ваведење Пресвете Богородице (4.децембар), Преподобни Сава Освећени (18.децембар) и Преподобни Спиридон Чудотворац (25.децембар.) То поново отвара стара питања, имамо ли право на слободан дан када крсна слава пада за викенд?

29. 11. 2022. у 18:40

Коментари (0)

ЈОШ ЈЕДНО ПРИЗНАЊЕ: Меридианбет добитник престиже ЦСР награде Wаннабе магазина