ПРОТИВТАС НА ГЛОБАЛИСТИЧКОЈ ВАГИ: Порука сусрета Путина и Шипинга у Узбекистану

И. СТАНОЈЕВИЋ

16. 09. 2022. у 20:29

ОСОВИНА Москва-Пекинг, могла би да буде противтас на глобалистичкој ваги, на којој засада претежу све огољенији покушаји стварања униполарног света.

ПРОТИВТАС НА ГЛОБАЛИСТИЧКОЈ ВАГИ: Порука сусрета Путина и Шипинга у Узбекистану

Фото: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File/Shutterstock/Илустрација

Ово је закључак разговора руског и кинеског председника Владимира Путина и Си Ђинпинга у Узбекистану, у граду Самарканду током самита централноазијске безбедносне Шангајске организације за сарадњу.

Двојица лидера изразила су спремност да одиграју водећу улогу и изведу свет који се убрзано мења на пут одрживог и позитивног развоја.

- Русија и Кина се залажу за успостављање праведног, демократског и мултиполарног светског поретка, заснованог на међународном праву и централној улози УН, а не на некаквим правилима које је неко измислио, а не мари да објасни шта представљају - истиче Путин.

Све је дужа листа тема о којима два председника, Си Путина назива "старим пријатељем", деле исто мишљење. Осим што подржава политику "једне Кине" и противи се провокацијама из САД у вези са Тајваном, Кремљ са Пекингом дели мноштво економских интереса, међу којима су нафта и гас. Географски, две земље повезују Транссибирска железница и први друмски мост, преко реке Амур, отворен у јуну. Ова саобраћајница, дуга 1.000 метара коштала је око 300 милиона евра, а спаја градове Хејхе у кинеској провинцији Хејлунгђанг и Благовешченск, на руском Далеком истоку.

Русија и Кина, обелоданиле су у јуну да заједно праве нову резервну светску валуту, да би се и монетарно супротставиле доминацији америчког долара. У међусобној трговинској размени, две земље већ тргују "фифти-фифти" у рубљама и јуанима.

Јасно је да би нова валутна корпа била конкурентна алтернатива ММФ којом доминирају Сједињене Државе и омогућила Русији да прошири свој утицај, кажу аналитичари. Доминација долара већ опада, јер се централне банке диверсификују на кинески јуан и мање валуте.

И остале земље БРИКС, уз Кину и Русију, изјасниле су се да ће прихватити нову монету. БРИКС иначе представља 42 одсто глобалне популације и заузима трећину светске територије.

Русија, Кина, Иран и Венецуела још од 2019. развијају заједничку криптовалуту како би парирали финансијској контроли САД. Владе ових земаља експериментишу са технологијом која подржава крипто тржиште, а све у циљу супротстављања финансијској моћи САД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (0)

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ДЕЦЕМБАР: Од 6. децембра долази до потпуног преокрета