РУСИ ОТИШЛИ ИЗ ТРИ ГРАДА: Кијев у еуфорији тврди да му недостаје још само модерно наоружање

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

11. 09. 2022. у 22:03

ДОК су Руси у суботу славили Дан Москве, а руководство набрајало колико је квадрата стамбеног простора изграђено и хвалило се новим спортским и рекреативним објектима, на истоку Украјине водиле су се крваве борбе.

РУСИ ОТИШЛИ ИЗ ТРИ ГРАДА: Кијев у еуфорији тврди да му недостаје још само модерно наоружање

Фото Танјуг/АП

Под великим притиском украјинских јединица, Руси су морали да се повуку из три града на североистоку Балаклеје, Изјума и Купјанска. Мада су у Министарству одбране Русије то назвали "прегруписавањем снага", неспорно је да су те градове заузели украјински војници.

Кад је руководилац војно-цивилне администрације Харковске области Виталиј Ганчев, посаветовао грађанима да их напусте да би спасли животе, било је јасно шта значи формулација портпарола Министарства одбране Русије да се тамо "прегрупишу снаге". Пре него што су руске снаге напустиле Изјум, руководилац проруске војно цивилне администрације Владислав Соколов рекао је да је украјинска артиљерија срушила много цивилних зграда.

Тај продор украјинских јединица у Кијеву створио је еуфорију међу тамошњим политичарима, па је министар спољних послова украјине Дмитриј Кулеба казао, после састанка са немачком колегиницом Аналеном Бербок, да војни успеси показују да могу да победе Русију ако добију више оружја од Запада.

Фото Танјуг/АП

Аналена Бербок и Дмитриј Кулеба

После заузимања три града на североистоку појавило се у Кијеву много лажних вести о "победама". Тврдили су чак да су заузели разрушени аеродром у Доњецку. Због тога је командир батаљона специјалаца доњецке полиције Артјом Жога објавио своју фотографију са аеродрома и поручио грађанима да је аеродром далеко од линије на фронту.

Командант батаљона Исток Доњецке НР Александар Ходаковски изјавио је да су добили иформацију да украјинске јединице припремају напад на место Сладкоје, у правцу Доњецка. Последњих месеци линија фронта није се битно померала јер су украјинске снаге биле добро укопане, а Руси их гађали артиљеријом и авијацијом, чувајући пешадију. Украјина је пребацила велики број својих војника на североисток и успела да направи пробој, захваљујући управо знатно већем броју војника.

Фото Танјуг/АП

НЕ Запорожје

И док у Москви већина војних коментатора ћути, од политичара се ујутро једино огласио председник Чеченије Рамзан Кадиров који је, без увијања, казао да ће Изјум, Купјанск и Балаклеја бити поново ослобођени.

- Службено вам саопштавам да ће сва три града бити враћена - обећао је Кадиров који најављује да ће послати појачање својих специјалаца. - Нисам стратег таквог нивоа као Министарство одбране, али биле су допуштене грешке. Ако се не измени стратегија у провођењу специјалне операције бићу присиљен да се обратим руководству Министарства одбране Русије и руководству земље да разјасним реалну ситуацију. Неспорно је да Руси нису имали довољно војника да успешно бране тај део фронта. Због тога су се и повукли да би спасли своје људе.

ДИВЕРЗАНТИ ЧЕКАЈУ ПРИЛИКУ ЗА АКЦИЈУ

РУСКИ обавештајци упозоравају да се морају појачати опрез и будност грађана да би се спречиле могуће диверзије које организује Кијев. Један број диверзаната шаље и слаће украјинске службе, војне и цивилне. На територији која је сада под контролом руских снага постоје ћелије које су се примириле и чекају повољан тренутак за акције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

ЋЕРКА ГОСПОДИНА БИНА: Лепотица променила презиме због очеве прељубе