ОГОРЧЕНА БИТКА ЗА ГРАДИЋ БАЛАКЛЕЈА: Опречни извештаји са фронта о напредовању две стране

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

09. 09. 2022. у 18:30

УКРАЈИНСКА војска је и у петак, у току ноћи, покушала трећи пут да направи десант код места Каменко удаљеног десетак километара од града Енергодара где се налази Запорошка атомска централа.

ОГОРЧЕНА БИТКА ЗА ГРАДИЋ БАЛАКЛЕЈА: Опречни извештаји са фронта о напредовању две стране

Фото Танјуг/АП

И сада су украјински војници кренули преко Дњепра из правца Никопоља. По казивању Александра Волгија, руководиоца администрације Енергодара, напад украјинске војске је био одбијен тако што су непријатељски чамци потопљени још док су прилазили обали.

Жестоке битке су се водиле на другој страни Украјине у Харковској области. Украјинске снаге су направиле продор намеравајући да освоје град Балаклеја који има 27.637 становника. На украјинским сајтовима објављен је снимак како се на некој згради виори украјинска застава, али се не види о ком граду се ради. Неспорно је, међутим, да су украјинске снаге дошле на прилаз Балаклеје, што потврђује и руководилац Харковске области Виталиј Ганчев.

Руски ратни репортери показали су колоне тенкова и аутомобила које су пожуриле да ојачају тај део фронта. Украјинци желе да заузму линију Изјум-Балаклеја-Купјанск.Наводно да су у том делу Украјинци концентрисали око 30.000војника. Командант чеченских специјалаца "Ахмат", Апти Алаудинов, категорички тврди да је град Балаклеја под њиховом контролом и да украјинске снаге имају велике губитке јер их стално "покривају" руска артиљерија и авијација.

Ганчев тврди да украјинска војска није успела да заузме градове Балаклеја и Шевченко без обзира на више покушаја. Иако су украјинске јединице бројчано надмоћне не могу брзо да напредују, јер их заустављају руска артиљерија и авијација, како тврде војни репортери. Украјинска артиљерија гађа стамбене зграде не само Балаклеје, већ и Купјанска, па су власти одлучиле да евакуишу жене и децу.

Војска у околини атомског постројења, Фото АП

Московски војни аналитичари најављују да ће се и наредних дана у том делу Харковске области водити жестоке битке. На другој страни украјински председник Владимир Зеленски тврди пред ТВ камерама да су повратили више од хиљаду квадратних километара. Амерички Институт за изучавање рата тврди да су украјинске јединице освојиле око 20 километара.

Кад се зна да Зеленском треба по сваку цену успех, да би од Запада добио новац и војну помоћ, јасно је зашто он говори о "великим војним успесима". У Кијеву тврде да су убили 51.900 руских војника, и да су уништили 2.122 тенка. Украјински војни врх тврди да су оборили 239 руских авиона и 211 хеликоптера.

Лидер СДА намерно увезује Србију и рат у Украјини, Фото АП

У те податке мало ко верује, јер служе у попагандне сврхе да би се подигао морал војсци и народу. Али, ниједна од зараћених страна не говори о својим губицима, а они нису мали.

Ако се анализира карта територије на којој се воде ратне операције лако се може закључити да битних и великих померања нема. Води се тешка рововска борба, а артиљерија "грува" 24 сата. У таквим условима ратовања, јасно је да од артиљерије и авијације гине велики број војника. Ту украјинску офанзиву председник Чеченије Рамзан Кадиров назавао је самоубилачком.

"ХАЈМЕРСИ"

НА састанку савезника у авио-бази "Рамштајн", у Немачкој, амерички генерал Марк Мили, хвалио је вишецевне бацаче "хајмерс". Мили тврди да су Украјинци "хајмерсима" (ХИМАРС), погодили више од 400 противничких циљева.

Фото: Printscreen

НЕ ПЛАНИРА СЕ СУСРЕТ ПУТИНА И ЗЕЛЕНСКОГ

МИНИСТАРСТВО спољних послова Русије саопштило је јуче да Владимир Путин засада не планира да се, на самиту "Велике двадесеторице" у новембру, сусретне у Индонезији са Владимиром Зеленским. Да би одобровољили Путина да дође на самит, власти Индонезије су му поручиле да дају гаранције да његова безбедност ничим неће бити угрожена. Зеленски је више пута говорио да би дошао у Индонезију само ако Путин пристане на преговоре са њиме. Американци су поставили услов домаћинима да ако зову Путина у Индонезију мора бити позван и Зеленски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДАНАС ЈЕ ВАВЕДЕЊЕ, А ДУВА ЈАК ВЕТАР: Шта то значи по народном веровању