ШОКАНТАН ОБРТ У ИРАКУ: У року од неколико минута присталице Ал-Садра почеле да се повлаче из Зелене зоне

Танјуг

30. 08. 2022. у 16:31

НАОРУЖАНЕ присталице утицајног ирачког шиитског свештеника Моктада ал-Садра, које су се сукобиле са снагама безбедности у Багдаду, почеле су да се повлаче из Зелене зоне након дводневних немира, у којима је убијено најмање 22 људи.

ШОКАНТАН ОБРТ У ИРАКУ: У року од неколико минута присталице Ал-Садра почеле да се повлаче из Зелене зоне

Фото Танјуг/АП

До повлачења је дошло након што је ал-Садр позвао своје присталице да напусте владину четврт, у којој су се окупиле.

У року од неколико минута, неки су га послушали, размонтирали шаторе и изашли из области познате као Зелена зона, у којој се налазе седиште владе и страних амбасада, преноси АП.

Ирачка војска је најавила укидање полицијског часа широм земље, што је додатно повећало наде да тренутна криза јењава, иако се земља и даље суочава са великим политичким проблемима.

Ал-Садр је данас својим присталицама дао рок од једног сата да прекину протесте у утврђеној Зеленој зони у центру Багдада, где су недељама окупирали парламент.

Његово обраћање уследило је дан након што је после десетомесечног политичког застоја од октобарских парламентарних избора, у Багдаду избило најтеже насиље у последњих неколико година, због чега је суседни Иран затворио границу и обуставио летове за Ирак.

Сукоби су избили након што су се присталице ал-Садра, који је најавио да се повлачи из политике као одговор на нерешиву политичку кризу, сукобиле са шиитским оружаним групама које су углавном лојалне Ирану.

Политичка сцена у Ираку подељена је на два блока од избора прошлог октобра, а ирачки шиитски покрети споре се у вези с именовањем новог премијера, што је изазвало велику политичку кризу у држави.

БОНУС ВИДЕО:

СРУШЕНИ У СЕКУНДИ: Погледајте рушење облакодера високих 100 метара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АНА РАЈКОВИЋ У ХОТЕЛУ: Видите шта се дешава испред соба! Огласила се и Анастасија (ФОТО)