ЛЕТОНЦИ ПОНАВЉАЈУ ГРЕШКУ КИЈЕВА: Руски језик на удару власти

Б. В.

17. 08. 2022. у 06:56

ВЛАСТИ Летоније припремају закон којим ће се ограничити коришћење руског језика на послу и јавним местима.

ЛЕТОНЦИ ПОНАВЉАЈУ ГРЕШКУ КИЈЕВА: Руски језик на удару власти

У главном граду Летоније ће се расправљати о новом закону о језику, Фото Shutterstock

Летонски министар правосуђа Јанис Борданс изјавио је да треба забранити коришћење језика земаља које нису чланице ЕУ при продаји робе и пружању услуга. Јанис Борданс није искључио ни то да се на руском више неће давати телефонске информације.

- Као последица русификације постало је нормално да се истовремено са летонским користи руски у свакодневном говору, на местима где се пружају услуге као и на радним местима, што је недопустиво - објаснио је министар Борданс.

Ускоро ће предлог закона добити на расправу партије које су формирале владу у Летонији, а затим ће бити упућен у парламент. У Летонији сада живи око 1.800.000 људи, а од тог броја чак 42 одсто свакодневно говори руски. Уз то, много је мешовитих бракова где се руски такође користи.

Вредно помена је да је у Летонији прошле године живело око 190.000 људи који су имали статус "неграђанина". То су особе које после распада СССР-а немају држављанство ни Летоније ни неке друге земље. Иначе, број становника Летоније стално пада због тога што се многи исељавају у европске земље са вишим стандардом.

Раније је летонска влада одобрила поправке закона о образовању који предвиђа да у року од три године све образовање буде само на литванском.

У расправи на друштвеним мрежама у Летонији многи подсећају да је све тако почело у Украјини после пуча 2014. године, када су одузели Русима право да у срединама где су већина руски буде паралелно службени језик као и украјински. На Криму је тада живело 64 одсто Руса, али су у Кијеву одлучили да се на службеним местима мора говорити само украјински.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

НАКОН што је Новак Ђоковић уз много политичких уплива и закулисаних радњи свргнут са места број један АТП листе, на њено чело засела су два шпанска тенисера - Карлос Алкараз и Рафаел Надал. Млађи од њихов двојице, популарни Карлитос желео је да тим поводом пошаље поруку свом сународнику, а судећи по лавини коју је покренуо зажалио је због тога.

04. 10. 2022. у 17:08

Коментари (6)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)