ЗЕЛЕНСКИ НЕ ДОЗВОЉАВА ЉУДИМА ДА НАПУСТЕ УКРАЈИНУ: "Док се не укине ратно стање нема изласка из земље"

Novosti online

16. 08. 2022. у 15:53

ПРЕДСЕДНИК Украјине Владимир Зеленски најавио је да ће мушкарцима без војног искуства бити забрањено да напуштају земљу све док се рат не заврши. Саопштење је објављено на сајту украјинског председника као одговор на петицију у којој се тражи да се мушкарцима између 18 и 60 година дозволи путовање у иностранство.

ЗЕЛЕНСКИ НЕ ДОЗВОЉАВА ЉУДИМА ДА НАПУСТЕ УКРАЈИНУ: Док се не укине ратно стање нема изласка из земље

Фото: Профимедиа/принтскрин Јутјуб/ Tipsy Bartender

У петицији, коју је потписало више од 27.000 људи, наводи се да многи Украјинци нису способни за војну службу, али да би могли бити корисни на другим пољима. Наведено је да би ти људи, ако би им се дозволило да раде у иностранству, могли да помогну избеглицама и да пошаљу новац за помоћ војсци, која, каже се у тексту, већ има довољно способних људи.

- Борбу треба да воде војно способни људи. Имамо много ИТ, друштвених, креативних, техничких и других стручњака који могу да се боре на информативном фронту и да буду кориснији радећи у иностранству, помажући нашим избеглицама и подржавајући војску зарађеним средствима - наводи се у петицији, а преноси "РТ".


У саопштењу се такође истиче да ограничења путовања намењена одређеним категоријама грађана личе на "совјетску праксу", када наводно неке особе нису смеле да напусте земљу.

- Зато тражимо од председника Украјине Владимира Зеленског да дозволи мушкарцима од 18 до 60 година који немају војно искуство и ограничене способности, да путују у иностранство - закључује се у петицији.

Према украјинском закону, ако "онлајн" петиција добије више од 25.000 потписа, председник државе мора да одговори. Зеленски је одговорио указавши на члан 64. украјинског устава, који каже да се грађанима Украјине може ограничити слобода кретања у случају ванредног стања или увођења ратног стања.

Он је објаснио да се по Уставу, у периоду "ратног стања, могу ограничити уставна права и слободе човека и грађанина...".

БОНУС ВИДЕО: Репортер "Новости" из Донбаса на првој линији фронта
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (5)

ВЕЛИКЕ ДРАГОЦЕНОСТИ: Шта је краљица Елизабета II понела са собом у ГРОБ