КИНА ПРОШИРИЛА ЛИСТУ САНКЦИЈА: Под ембаргом, после Ненси Пелоси, "саборци за независност Тајвана"

Д. Д. С.

16. 08. 2022. у 12:23

Кина је проширила своју листу санкционисаних појединаца које сматра "саборцима за независност Тајвана". Додато је још седам званичника, укључујући амбасадора Тајпеја у САД. Најновије санкције укључују и шефа тајванског савета безбедности и чланове владајуће странке.

КИНА ПРОШИРИЛА ЛИСТУ САНКЦИЈА: Под ембаргом, после Ненси Пелоси, саборци за независност Тајвана

Фото: ЕПА/илустрација

Раније је Пекинг санкционисао шефа тајванског кабинета, председника парламента и његовог високог дипломату. Циљаним појединцима и члановима њихових породица забрањен је улазак на територију под контролом Кине и профит од пословања у Кини. Пекинг је саопштио да листа није потпуна и упозорио да људи на њој ризикују озбиљне казне за своје активности према кинеским законима.

- Нико не би требало да потцени нашу снажну одлучност, чврсту вољу и способност да бранимо национални суверенитет и територијални интегритет - рекао је портпарол Канцеларије за послове Тајвана, пренела је агенција Синхуа.

Лин Феи-фан, висока личност тајванске Демократске прогресивне партије рекао је да му је драго што га је Пекинг ставио на црну листу, јер сматра да је то знак части који њега и друге санкционисане појединце означава као "чланове слободног света".

Тај потез кинеске владе долази усред дипломатске кризе коју је изазвала посета председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану. Она је била највиши амерички званичник који је путовао на кинеско острво са самоуправом у више од две деценије. Пекинг, који тврди да је Тајван део кинеске територије, оптужио је САД да поткопавају принцип "Једне Кине" и подстичу сепаратизам. Пелоси и њена породица били су на мети појединачних кинеских санкција после њене посете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (1)

ВЕЛИКЕ ДРАГОЦЕНОСТИ: Шта је краљица Елизабета II понела са собом у ГРОБ