ТАЛИБАНИ САМИ СЛАВЕ: Прва годишњица од повлачења америчких трупа из Авганистана и велике смене власти у Кабулу

Д. САВИЋ

16. 08. 2022. у 10:30

ТАЛАБАНСКИ борци испаљивали су слављеничке пуцње у ваздух у Кабулу, машући црно-белом заставом, обележавајући тако годину дана откако су умарширали у престоницу и почели да преузимају власт, свргнувши претходну, легално изабрану.

ТАЛИБАНИ САМИ СЛАВЕ: Прва годишњица од повлачења америчких трупа из Авганистана и велике смене власти у Кабулу

Талибани на улицама Кабула, Фото АП

Слављеничка атмосфера владала је, међутим, само у Кабулу, будући да већина земаља не признаје Исламски емират Авганистана, како званично државу зову талибани који су преузели власт средином августа прошле године, током хаотичног повлачења САД и НАТО.

Мада је десестак земаља, укључујући Кину, Русију, Иран, уз Малезију, Катар, Саудијску Арабију, примило талибанске дипломате, власт у Кабулу се због међународне изолације суочава са великим економским проблемима. Иако аналитичари оцењују да је Авганистан безбеднији него када су се талибани борили против снага САД и њихових савезника, Кабул добија много мање средстава намењених развоју него пре, јер међународна заједница захтева да талибани поштују права Авганистанаца.

Пре годину дана они јесу изненадили свет најавом умерене политике, али од тога до сада није било ништа. Девојчицама је дозвољено ограничено школовање, а женама мало права на рад, док им је уведено много ограничења, од тога да морају бити покривене, до тога да не смеју путовати без мушке пратње, чак ни улазити у паркове кад пожеле.

Иако су талибани обећали и да неће бити одмазде према бившим властима, мисија УН забележила је за годину дана најмање 160 егзекуција без процеса, 178 произвољних хапшења, 23 хапшења и одвођења у самицу и 56 мучења бивших владиних и сигурносних службеника. И стање у медијима је горе. Од преко 10.000 људи који су радили у редакцијама авганистанских медија, остало их је само 4.360, док је 318 медијских кућа затворено откако су преузели власт.

Фото АП

Талибани, међутим, тврде да поштују сва права Авганистанаца у оквиру њиховог тумачења исламског закона и захтевају да им се врати девет милијарди долара централне банке Авганистана из иностранства. Но, њихови преговори са САД су тешки, јер Вашингтон инсистира да лидер талибана одступи са места другог човека те банке.

Још једна "клацкалица" постоји између талибана и САД, и то у вези са дрогом. Иако је Авганистан највећи светски произвођач и извозник хероина и опијума, производња мака пала је скоро на нулу када су талибани забранили узгој 2000. године. Али, поново је скочила пошто су САД свргнуле талибански режим крајем 2001. године, па су УН 2020. забележиле у Авганистану производњу од око 85 oдсто свих нефармацеутских опијата у свету. Талибани су сад опет почетком априла 2022. године забранили узгој и жетву мака и засад се држе обећања.

Фото АП

БАЈДЕН НА МЕТИ КОНГРЕСА

Извештај под насловом "Стратешки неуспех - процена повлачења администрације из Авганистана", који би требало ускоро да буде објављен у Конгресу САД, критикује, како пише дневник "Вашингтон пост", председника Џозефа Бајдена за лоше руковање процесом повлачења и наводи да је преко 800 америчких држављана остављено када је евакуација завршена 31. августа 2021. године. Док Бела кућа унапред одбацује извештај, републикански посланици тврде да је бивше авганистанско безбедносно особље са "осетљивим знањем о америчким операцијама" које је остало иза повлачења америчких снага подложно регрутовању Русије, Кине и Ирана.

СМРТ У ПОПЛАВАМА

Обилне кише на северу Авганистана изазвале су поплаве у којима је настрадала најмање 31 особа, повређено 17, десетине су нестале. Најмање 100 људи је нестало, а поплаве су однеле десетине кућа у три погођена округа у Парвану, покрајини која је окружена брдима и у којој све чешће долази до поплава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

НАКОН што је Новак Ђоковић уз много политичких уплива и закулисаних радњи свргнут са места број један АТП листе, на њено чело засела су два шпанска тенисера - Карлос Алкараз и Рафаел Надал. Млађи од њихов двојице, популарни Карлитос желео је да тим поводом пошаље поруку свом сународнику, а судећи по лавини коју је покренуо зажалио је због тога.

04. 10. 2022. у 17:08

Коментари (0)

БРЕГУ ТУЖИО ПРВИ КОМШИЈА: Саслушан на суду - овако се бранио