НЕМА КО ДА ОБЕРЕ: Труне воће и поврће у Британији вредно 73 милиона $

Танјуг

15. 08. 2022. у 18:16

СВЕЖЕ воће и поврће вредно десетине милиона фунти остављено је да труне на пољима у Уједињеном Краљевству јер фармери не могу да привуку довољно радника, баш у време када се криза трошкова живота погоршава.

НЕМА КО ДА ОБЕРЕ: Труне воће и поврће у Британији вредно 73 милиона $

Фото: И. М.

Око 22 милиона фунти (27 милиона долара) вредно воће и поврће пропало је у првој половини 2022. године због недостатка радне снаге, према истраживању Националне уније фармера (НФУ), која броји скоро 200 узгајивача, преноси "Блумберг".

Будући да је анкета обухватила трећину сектора хортикултуре, процењује се да је укупан губитак вероватно премашио 60 милиона фунти (73 милиона долара), у време када цене у продавницама расту рекордном брзином.

-Потпуни је апсурд да се квалитетне, хранљиве намирнице расипају у време када се породице широм земље већ муче да саставе крај с крајем због растућих трошкова живота, навео је заменик председника НФУ Том Бредшо у саопштењу.

Мада и другим привредим секторима недостаје особље, сматра се да је тај проблем много већи у пољопривредној индустрији којој је тешко да привуче раднике јер су послови сезонски и поразумевају обично дуге сате физичког рада за релативно ниску плату.

Брегзит је такође закомпликовао регрутовање радне снаге из Европске уније.

Више хиљаде свиња је заклано на британским фармама од прошле године због недостатка радника у фабрикамама за прераду меса.

Поред дефицита радника на фармама, Велика Британија је у јулу забележила најјачу сушу од 1935. године, која је додатно смањила производњу.

Око 40 посто учесника у истраживању НФУ рекло је да су претрпели губитак усева због недостатка радне снаге, а узгајивачи очекују пад производње за још 4,4 процента следеће године. Британска производња воћа и поврћа процењена је 2020. гоине на око 2,7 милијарди фунти, напомиње "Блумберг".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

ВЕЛИКЕ ДРАГОЦЕНОСТИ: Шта је краљица Елизабета II понела са собом у ГРОБ