ДЕСЕТИНЕ МРТВИХ У СТАМПЕДУ ПОСЛЕ ПОЖАРА: Трагедија у Коптској цркви Або Сефеин (Свети Меркурије) у градићу Гиза недалеко од Каира

Н. С.

14. 08. 2022. у 22:56

НАЈМАЊЕ 41 особа је настрадала, а 45 је повређено у пожару у коптској хришћанској цркви у египатском месту Гиза, које се налази на западној обали Нила, око 15 километара југозападно од Каира и део је ширег градског обода.

ДЕСЕТИНЕ МРТВИХ У СТАМПЕДУ ПОСЛЕ ПОЖАРА: Трагедија у Коптској цркви Або Сефеин (Свети Меркурије) у градићу Гиза недалеко од Каира

Фото АП

До пожара је дошло највероватније због неисправних инсталација, када се око 5.000 верника окупило на миси у Цркви Або Сефеин (Свети Меркурије), након чега је настао стампедо. Полицијски извештаји указују да је ватра кренула са другог спрата, највероватније из клима-уређаја.

Један од свештеника из суседне цркве је изјавио да је дошло до кратког споја на инсталацијама јер је претходно нестало струје па је укључен генератор. Када се струја вратила, дошло је до преоптерећења инсталација. Варничење, које се појавило, изазвало је пожар.

Према првим извештајима, међу погинулима има и деце.

- Верници су се окупљали на трећем и четвртом спрату, а онда се изненада појавио дим који је долазио са другог спрата. Ови са виших спратова су пожурили у паници да сиђу низ степенице и почели да падају једни преко других - рекао је један од сведока, који је избегао смрт јер се налазио у приземљу па је заједно са својом ћерком успео да изађе пре него је гомила кренула ка излазу.

- Онда се чуо прасак и угледали смо пламен који избија кроз прозор.

Ватрогасци су са четири возила гасили ватрену стихију, али пламен се ширио брзо јер је унутрашњост цркве од дрвета.

Фото АП

Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси се огласио путем "Твитера".

- Изражавам искрено саучешће породицама невиних жртава које су дошле да буду са својим Господом у једној од његових богомоља - написао је Сиси.

Египатски председник је рекао и да прати све што се дешава са овим трагичним инцидентом и да захтева од свих да делују што пре не би ли се ублажиле последице трагедије.

Ово је једна од највећих трагедија изазваних пожаром у последњих неколико година у Египту.

Фото АП

НАЈВЕЋА ХРИШЋАНСКА ГРУПА

КОПТИ чине највећу хришћанску групу на Блиском истоку и има их око 10 милиона међу 103 милиона становника Египта. Ова мањина је била мета напада исламиста, нарочито након што је Сиси на власти заменио Мохамеда Морсија 2013. године, када су нападане и спаљиване њихове куће, школе и цркве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОКАНОВИЋ ТОКОМ РАТА ЖИВЕО У ЛАЗОВИЋЕВОМ ДОМУ: Због онога што је учинио за мене, првом сину сам дао име Данило