„ВИШЕ СПЕЦИЈАЛАЦА НЕГО АМБАСАДОРА“: Научници израчунали - САД извеле на стотине војних интервенција

Новости онлајн

14. 08. 2022. у 00:31

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе извеле су 392 војне интервенције од Америчке револуције 1776. до 2019. године, показује нова научна студија.

„ВИШЕ СПЕЦИЈАЛАЦА НЕГО АМБАСАДОРА“: Научници израчунали - САД извеле на стотине војних интервенција

Фото: Профимедиа/Илустрација

Тренутно САД имају више специјалних снага у страним земљама него што имају амбасадора, рекла је Моника Дафи Тофт, коаутор студије и професор на Тафтс универзитету.

Аутори су у свом истраживању, објављеном у часопису „Јоурнал оф Цонфлицт Ресолутион“, користили више од 200 варијабли и израчунали да се број америчких интервенција повећава, будући да се половина догодила од 1950. године, а четвртина по завршетку Хладног рата 1991. године.

- Кумулативни утицај оног што смо открили је изненађујући. Нисмо очекивали ни да су квантитет ни квалитет америчких интервенција толики - рекла је за „Мидл ист ај“ Сидита Куши са Бриџвотер стејт универзитета, коаутор студије.

Од 2000. године, САД су биле укључене у 30 интервенција нивоа четири (коришћење силе) или нивоа пет (рат), наводе аутори.

- Постхладноратовско доба донело је мање конфликата у којима би САД могле да бране своје виталне интересе, али се америчке интервенције настављају у великом броју. Тај милитаристички образац опстаје и током времена релативног мира и директних претњи за безбедност САД - наводе аутори.

Анализа укључује различите врсте интервенција, од ратова, преко операција против побуњеничких група, прикривених операција, распоређивања трупа како би се демонстрирала сила или претња... Студија је показала да је у протекла два и по века 34 одсто америчких интервенција било у Латинској Америци и на Карибима, 23 одсто у Источној Азији и Пацифику, 14 на Блиском истоку или Северној Африци и 13 одсто у Европи.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

Репортер Новости на позицијама руске војске

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

КОМШИЈИНЕ КОЗЕ МУ ПОЈЕЛЕ КУКУРУЗ: Видите како му се осветио - сам, без суда и полиције! Сад му прети робија