ТРАМП: АГЕНТИ МИ ОБИЛИ СЕФ! Рација ФБИ на дом бившег председника САД у тренутку када је најавио кандидатуру за Белу кућу

Д. САВИЋ

10. 08. 2022. у 09:51

У ТРЕНУТКУ када мултимилијардер Доналд Трамп најављује поново председничку кандидатуру на изборима 2024. године, а после низа саслушања о његовој улози у догађајима који су довели до напада на Капитол после избора прошле године, ФБИ је извео рацију на његовом имању Мар-а-Лаго на Флориди и обили сеф.

ТРАМП: АГЕНТИ МИ ОБИЛИ СЕФ! Рација ФБИ на дом бившег председника САД у тренутку када је најавио кандидатуру за Белу кућу

Доналд Трамп, Фото АП

ФБИ је претражио Трампову резиденцију на основу налога у оквиру истраге о могућем незаконитом уклањању и уништавању докумената Беле куће после његовог председавања.

Трамп је тврдио да је његов "дивни дом Мар-а-Лаго у Палм Бичу под опсадом" и да га је окупирала велика група агената ФБИ.

- Чак су ми обили и сеф! - објавио је Трамп који је у том часу био у Њујорку.

Додао је да је сарађивао са свим владиним агенцијама и да "ненајављени упад" у његов дом није био потребан, нити примерен. Оценио је да акција представља "неправилно понашање тужиоца" и "наоружавање правосудног система" како би се спречила његова поновна кандидатура за председника САД.

- Такав напад могао би да се догоди само у разореним земљама трећег света. Нажалост, Америка је сада постала једна од земаља корумпираних на нивоу који раније није виђен - сматра Трамп.

Мар-а-Лаго, Фото АП

Из седишта ФБИ у Вашингтону и канцеларији у Мајамију нису желели да коментаришу информације о рацији, али је син бившег шефа Беле куће, Ерик, изјавио за "Фокс њуз" да су предмет претраге биле кутије са документима које је Трамп донео из Беле куће. Подсетио је да његов отац месецима сарађује са Националним архивом по том питању.

Претрес Трамповог дома је до сада најагресивнији чин федералних агената и тужилаца који испитују понашање председника и његовог ужег круга саветника. Трагају да ли се ради о кршењу Закона о председничкој евиденцији, који захтева чување бележака, писама, е-поште, факсова и друге писмене комуникације у вези са званичним дужностима председника.

Амерички дневник "Вашингтон пост" наводи да је суд одобрио претрес у оквиру дуготрајне истраге да ли су документи, од којих су неки строго поверљиви, однети у бивши председников приватни голф клуб уместо да буду послати у Национални архив када је Трамп напустио функцију. Саветници медијима кажу да је Трамп годинама погрешно руковао документима, углавном цепајући их, али су негирали лошу намеру, рекавши да су кутије садржавале успомене из његовог председништва, укључујући коктел салвету, листу телефона, графиконе, слајдове, писма, белешке, мапе, тачке за разговор, мени за рођенданску вечеру...

Бивши председник САД је оптужио демократе да су против њега наоружавали "правосудни систем", а многи републикански посланици и политички кандидати су реаговали гневно.

Прогласили су претрес Мар-а--Лага политички мотивисаним нападом који има за циљ да омета Трампове шансе ако се поново кандидује за председника.

Фото АП

АПЛАУЗ КАМАЛЕ, ИЗЛАЗАК РЕПУБЛИКАНаЦА

ПОСЛЕ 27 сати дебате, тесном већином од 51 према 50 гласова, с тим да је одлучујући за демократе дала потпреседница САД Камала Харис, амерички Сенат усвојио је закон за борбу против климатских промена, снижавања цена лекова и подизања неких корпоративних пореза. Харисова је устала и аплаудирала демократама, с обзиром на то да очекују да ће им мере повећати шансе на изборима за Конгрес у новембру. Републиканци су напустили салу.

Реч је о преко 450 милијарди долара инвестиција, а што треба ускоро да усвоји и, већински демократски, Представнички дом Конгреса. Закон обухвата највећу инвестицију икад у САД за борбу против климатских промена од 370 милијарди долара за повећање употреба чисте енергије, охрабривање Американаца за куповину електричних возила и смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште за 40 одсто до 2030. године. Сваки Американац ће добити до 7.500 долара за куповину електричног возила, а влада ће учествовати са 30 одсто за постављање соларних панела. Закон предвиђа 64 милијарде долара инвестиција у здравство, уз постепено смањење цена неких лекова, као и запошљавање још 87.000 пореских агената који би анализирали пореске пријаве појединаца и корпорација и ухватили оне што избегавају плаћање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

ПОМЕНУЛЕ И КРВНУ ОСВЕТУ: Сестре младића којег је Лаушевић усмртио само једном су се обратиле јавности