РАЗДОР У ЕВРОПИ ЗБОГ ГАСА: Пољаци одбијају план Брисела - "ЕК не може да нас натера ни на шта"

Танјуг

08. 08. 2022. у 19:34

ЕВРОПСКА комисија неће моћи да натера Пољску да се повинује новом плану ЕУ за смањење потрошње гаса, нити ће Пољска делити своје резерве гаса са другим чланицама блока, изјавила је министарка за климу и животну средину Ана Москва за пољску медијску кућу Шећи (Сиеци).

РАЗДОР У ЕВРОПИ ЗБОГ ГАСА: Пољаци одбијају план Брисела - ЕК не може да нас натера ни на шта

Фото: Shutterstock/Илустрација

- Енергетска безбедност је искључива надлежност сваке држве и никада нећемо пристати да је уступимо Европској унији. Нико нас не може натерати да регулишемо потрошњу гаса или уведемо друге рестриктивне мере. Ми не желимо да доносимо одлуке о ограничењима у другим државама-  рекла је Москва, преноси Раша тудеј.

Њени коментари односе се на план ЕУ да земље чланице смање потрошњу гаса у целом блоку за 15 посто, како би се попунила складишта гаса уочи зиме, због могућег прекида испорука руског гаса.

Москва је у интервјуу напоменула да план ЕУ није обавеза и да га стога треба посматрати као смерницу, а не као закон.

- То ће бити на добровољној бази, а одлука по том питању је у сувереној надлежности сваке земље - нагласила је она.

Иако план ЕУ, како се чини, не подразумева поделу резерви гаса међу чланицама, Москва је ипак подвукла да ће Пољска у сваком случају задржати свој гас за себе.

- Нико нам неће одузети наш гас. Наглашавам - ЕК не може да нас натера ни на шта. Солидарности нема без слободе, која се завршава тамо где почиње принуда“, рекла је она и додала:„Инфраструктура, гасоводи и купљени гас су власништво наше државе и само ми одлучујемо како ћемо то користити и за чије потребе”.

Наводећи да "ако постоје земље у ЕУ које имају одговарајуће капацитете и инфраструктуру, оне увек могу, на основу билатералног споразума, да подрже своје суседе", Москва је оценила да је мало вероватно да би Брисел наметнуо Пољској обавезу у смислу пружања такве помоћи.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: "Легионари" и "цезари" марширали Паризом - војна парада за дан Бастиље

БОНУС ВИДЕО: ПОМРАЧЕЊЕ У БЕРЛИНУ - Без амбијенталног осветљења због штедње

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

Коментари (8)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)