УПАЛА МОЗГА, МЕНИНГИТИС, ПА И СМРТ: Шири се вирус Запаног Нила по Европи, у Италији умрло седморо људи!

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

05. 08. 2022. у 16:40

ГРОЗНИЦА Западног Нила у Италији од почетка јуна, од када је почела контрола и анализа вируса због регистрације броја оболелих, однела је до сада седам живота.

УПАЛА МОЗГА, МЕНИНГИТИС, ПА И СМРТ: Шири се вирус Запаног Нила по Европи, у Италији умрло седморо људи!

Фото: Free Images Pixabay

Како је саопштио Високи санитарни институт, у последњој седмици, у односу на претходну, више је него удвостручен број оболелих. Стигло се до 94 регистрована случаја.

Први случај вируса забележен је у Венету пре нешто више од месец дана, у провинцији Падове у равници у области реке По. Проширио се веома брзо и циркулише, осим у региону Венето (где је забележено пет смртних случајева), у Пијемонте (један смртни случај), у Фриули Венеција Ђулија, Емилија Ромањи (један смртни случај).  Регистровани су оболели и у Ломбардији али и на југу, на Сардинији.

Од 94 идентификована оболела њих 55 су аутохтони. Имају неуро-инвазивне проблеме. Вирус је у 19 случајева идентификован код добровољних давалаца крви.

Агенција АЂИ објавила је 27. јула да је у земљама чланицама ЕУ било забележено 55 случајева вируса Западниг Нила.  У Грчкој је у том тренутку регистровано 12 случајева, тада је у Италији било 42 (преминулиј пет) и један у Словачкој . Интересантно је да су у тој листи исказани подаци само за једну земљу која није чланица ЕУ - Србију, у којој је тада било забележено 16 оболелих особа.

Фото: Free Images Pixabay

Веома је важно схватити да се вирус не преноси са човека на човека, осим у случајевима примања заражене крви. Надлежни упозоравају да се особа коју уједе комарац, за ког се сумња да је носилац вируса који изазива Грозницу Западног Нила ,одмах обрати лекару ако примети да осећа извесне промене. Симптоми нису идентични код сваког случаја и у зависности и од имуносистема могу бити: висока температура, болови у глави, слабост у телу, дрхтавица, увећање лимфних жлезда, мучнина, повраћање. Нажалост неки од симптома могу прерасти у тешке облике оболења као што су менингитис и запаљење мозга!

Због аларма о увећању броја заражених и смртности активиран је ветеринарски надзор и контрола код коња, мува, птица како оних стационираних тако и дивљих. Власницима коња, паса и мачака препоручује се вакцинисање животиња и кућних љубимаца а свима који заливају цвеће па оставе воду испод саксија савет је да то не чине јер је устајала вода плодан терен за размножавање комараца па и оних заражених.

БОНУС ВИДЕО - СПРЕЈ ПРОТИВ КОМАРАЦА: Направите домаћи спреј против комараца и решите се мука током лета

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА

НЕКАДАШЊИ фудбалер Раде Богдановић ових дана је привукао пажњу јавности коментарима на дешавања на Светском првенству у фудбалу у Катару, у оквиру специјалног програма на РТС-у. Нарочито је прашину подигло његов увредљив коментар на рачун жена фудбалера, а неки сматрају да је изостала адекватна реакција и водитеља, посебно водитељке Драгане Косјерине.

02. 12. 2022. у 08:47

Коментари (0)

ШИПТАРСКЕ ПРОВОКАЦИЈЕ: Заставе Албаније на улицама Дохе пред утакмицу Србија - Швајцарска (ВИДЕО)