НАТО ПАЛИ ВАРНИЦУ ФАТАЛНОГ КОНФЛИКТА: Запад покренуо технолошку револуцију која може да доведе свет до катастрофе

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

10. 07. 2022. у 09:00

СПРЕМА ли се то НАТО на нову интервенцију, иновантне начине ратовања, опсежни сукоб који још није спровео у својој историји?

НАТО ПАЛИ ВАРНИЦУ ФАТАЛНОГ КОНФЛИКТА: Запад покренуо технолошку револуцију која може да доведе свет до катастрофе

Фото: ЕПА

Како, иначе, другачије схватити недавну одлуку лидера Северноатлантске алијансе да оснују нови Фонд за иновације, "тежак" чак милијарду евра? Нови фонд је, иначе, представљен и као први "мултисуверени ризични капитал", што је, у принципу, ознака за бизнис којим се покреће "обећавајући посао". Шта у овом послу може да буде обећавајуће, осим нових сукоба?

Представљајући га, генерални секретар Јенс Столтенберг је између осталог нагласио да ће омогућити развој настајућих технологија које би требало да доведу до структуралних и суштинских промена у безбедносној политици Алијансе у деценијама које долазе, истичући да ће то повећати безбедност популације која живи у земљама чланицама, односно око милијарду људи. Новац је, између осталог, намењен за стартап предузећа која ће развијати нове технологије у областима које су од критичног значаја за савезничку безбедност. Повећање безбедности НАТО чланица на овај начин неминовно оставља простор за закључивање да ће хладноратовско продубљивање, које се обновило ратом у Украјини, сада још само даље јачати.

У фонд ће се инвестирати током 15 година, а као потенцијална поља активности су вештачка интелигенција, гигантска база података, квантне и хиперсоничне технологије, аутономни системи, биотехнологије, јачање људских капацитета, иновантне материје, енергија и ширење у орбиту. Неке од наведених ставки леде крв у жилама. Као, на пример, оне које упућују на спајање технике и способности човека, што нас све више приближава стварању киборга, односно људи-машина. Све ово помешано води Земљу право у катастрофу. НАТО намерава да на овај начин одржи технолошки развој у политици "одвраћања од агресије и одбрани савезничких земаља".

Али, у данашње време лако је освајачко распростирање представити као одбрамбену интервенцију. Ширење НАТО последњих деценија противно раније датим обећањима томе најбоље сведочи. Читав пројекат се спроводи кроз систем "Акцелератор одбрамбених иновација за Северни Атлантик" (ДИАНА) и поменути Иновациони фонд НАТО. ДИАНА ће са пилот-активностима почети већ током лета следеће године. Планира се да буде потпуно оперативан до 2025, када би требало да има капацитете за интеракцију са стотинама иноватора сваке године широм Алијансе. Овај пројекат се представља као кључни аспект иницијативе НАТО за 2030. годину. Циљ је да Алијанса буде спремна да се суочи са "изазовима сутрашњице".

У жељи да задржи богатство, Запад спреман и да уништи планету

Промовисање трансатлантске сарадње на критичним технологијама представљено је као витална компонента тог рада. Намера је да се на овај начин "мењају свет и начин на који НАТО функционише". Мрежа би требало да обухвата 10 "акцелератора" и 63 центра за тестирање у иновационим чвориштима широм Алијансе. Ново стратешко опредељење засновано је на два фокуса, који се односе на подстицање развоја и усвајање тзв. технологија двоструке употребе, односно технологија које су фокусиране на комерцијална тржишта, али могу да имају и одбрамбене и безбедносне апликације. Овом интеракцијом би требало да се размењују најбоље праксе које би помогле у заштити од евентуалних претњи.

ПРИТИСЦИ НА СРБИЈУ

ПРИТИСЦИ на Србију, као неутралну земљу, и "острво" унутар ЕУ, у будућности ће само даље расти. Врло је лако могуће да ће се "европске интеграције" лагано преточити у флоскулу "евроатлантских интеграција", што, заправо, значи увијену формулацију за чланство и у ЕУ, и у НАТО. Уосталом, НАТО је већ истакао да се у програму ДИАНА ангажује са другим међународним организацијама, укључујући и ЕУ.

Из Брисела, где се налази седиште обе институције, већ су од Србије тражили, као услов за чланство у ЕУ, да се усагласи са спољном, али и са безбедносном политиком Уније, што, заправо, представља захтев за идентично стратешко опредељење и у војном смислу. Инсистирање на увођењу санкција Русији само је један елемент у том мозаику. То што унутар ЕУ има земаља које нису чланице НАТО не значи много, јер међу чланицама ЕУ има и оних које нису признале Косово, па нама то сада ипак траже.

Алијанса зато намерава да ради са партнерима у јавном и приватном сектору, академским окружењем и цивилним друштвом на развоју и усвајању нових технологија, јачању савезничке индустријске базе и одржавању технолошке снаге. Другим речима, да у својим активностима и развоју прожме све сфере друштва. Таквом приступу у прилог иде и објашњење из Брисела да нове технологије све више додирују све аспекте живота, од електронике, попут телефона и рачунара, до свакодневних активности, као што су куповина хране у продавници и управљање новцем у банци.

Фото: АП

Кинези развијају свој свемирски програм

Иновативне технологије би сада требало да пруже нове могућности за војске у саставу НАТО, помажући им да постану ефективније, отпорније, исплативије и одрживије. Иновантне технологије се добрим делом у принципу односе и на премештање интервенција из свемира, где се све више "сели" будући сукоб великих сила. У овој технологији Русија тренутно предњачи.

Нато бежи од сукоба у свемиру јер је ту Русија у предности

Индикативно је да се све ово дешава баш сада када су тензије у Европи и свету изузетно јаке. Веома високу технологију развија и друга страна, па све почиње да личи на трку у наоружању из средине прошлог века, али на много вишем нивоу, када су трагедије по човечанство у више наврата спречаване у последњем тренутку. Биће довољна само једна варница, па да, с новим напетостима, свет дође у силне неприлике и неизвесност од опстанка.

Фото: АП

Седиште НАТО у Бриселу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (12)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Ево кога још Хаг тражи осим Шешеља