КИЈЕВСКА АВЕНИЈА МОСКВА ПОСТАЈЕ УЛИЦА СТЕПАНА БАНДЕРЕ: Не престаје протеривање свега руског у Украјини

М.Ђорђевић

06. 07. 2022. у 08:59

ПОМАМА у Украјини око преименовања улица и знаменитости не показује знаке јењавања, а једна од главних улица у Кијеву ће ускоро изгубити име Московски проспект или Московска авенија, преноси Слободна Европа.

КИЈЕВСКА АВЕНИЈА МОСКВА ПОСТАЈЕ УЛИЦА СТЕПАНА БАНДЕРЕ: Не престаје протеривање свега руског у Украјини

Фото Танјуг/АП

Уместо тога, улица ће бити названа по Степану Бандери, идолу украјинских десничара и националиста, упркос томе што је његово име повезано са масакрима Пољака и Јевреја током Другог светског рата.

Преименовање је подржало 87 од 97 чланова Градског већа Кијева. У коментару објављеном на Фејсбуку убрзо након гласања Јурија Сиротјука, шефа фракције Слобода (Свобода) у савету, сугерише се да је преосталих 10 чланова било уздржано, и није гласало против предлога.

Иако га многи Украјинци поздрављају као хероја, власти у Русији су Бандеру означиле као сарадника нациста.

Преименовање је део масовне кампање „декомунизације“ која има за циљ да се Украјина ослободи симбола из совјетског доба.

Према закону усвојеном у мају 2015, Украјина формално категоризује комунистичку владу која је владала између 1917. и 1991. године као злочиначки режим.

Уз Московску авенију, Кијевско градско веће је такође гласало за преименовање три друге кијевске улице које носе имена славних Руса - улице назване по Михаилу Кутузову, познатом фелдмаршалу Руске империје; и улице која носи име по руском војсковођи из 18. века Александру Суворову.

Савет се сложио да се улице назову по Олекси Алмазови, генералу Украјинске народне армије; украјинском писцу, новинару и песнику Јевхену Хуцалу и Михајлу Омељановичу-Павленку, врховном команданту Украјинске Галицијске армије.

Одлуку мора да одобри градоначелник Кијева Виталиј Кличко, који ће јој вероватно дати зелено светло.

Сам Кличко је предложио да се улица у којој се налази руска амбасада у Украјини преименује након убијеног руског опозиционог лидера Бориса Њемцова, жестоког критичара председника Владимира Путина.

БОНУС ВИДЕО: РУШЕВИНЕ НА СВЕ СТРАНЕ: Последице гранатирања Белгорода, Северодоњетска и Мелитопоља

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

Коментари (3)

КОМШИЈИНЕ КОЗЕ МУ ПОЈЕЛЕ КУКУРУЗ: Видите како му се осветио - сам, без суда и полиције! Сад му прети робија