СЕДАМ ПУТА ЈЕ ВЕЋА ОД АРКТИЧКЕ: Велика озонска рупа откривена изнад тропа

Танјуг

05. 07. 2022. у 23:43

ОЗОНСКА седам пута већа од антарктичке озонске рупе, откривена је изнад тропских региона и, према канадском истраживачу Чинг-Бин Луу, постоји још од осамдесетих година.

СЕДАМ ПУТА ЈЕ ВЕЋА ОД АРКТИЧКЕ: Велика озонска рупа откривена изнад тропа

Фото: Free Images Pixabay

Професор Чинг-Бин Лу са Универзитета Ватерло у Онтарију открио је ову озонску рупу која опстаје у свим годишњим добима у доњој стратосфери изнад тропских крајева (на 30 степени северне - 30 степени јужне географске ширине). Дубина ове тропске озонске рупе је упоредива са дубином познате озонске рупе која се јавља у пролеће изнад Антарктика, док је њена површина око седам пута већа.

Средином седамдесетих истраживања атмосфере су показала да би озонски омотач, који апсорбује већину сунчевог ултраљубичастог зрачења, могао бити оштећен индустријским хемикалијама, првенствено хлорофлуороугљеником (ЦФЦс), наводи се у чланку портала Дискавери. Откриће озонске рупе на Антарктику 1985. године потврдило је оштећење озонског оморача проузроковано ЦФЦ. Иако су забране таквих хемикалија помогле да се успори уништавање озонског омотача, нови докази сугеришу да то оштећење и даље постоји.

- Тропи чине половину површине планете и дом су за скоро половину светске популације. Постојање тропске озонске рупе може изазвати велики глобални дисбаланс јер оштећење озонског омотача може довести до повећања приземног УВ зрачења, што повећава ризик од рака коже и катаракте, смањује пољопривредмне приносе и негативно утиче на осетљиве водене организме и екосистеме - упозорава професор Лу, истраживач на Одељењу за физику и астрономију, катедре за биологију и хемију Универзитета Ватерло.

Откриће ове озонске рупе која опстаје целе године изнад тропских крајева било је изненађење за научну заједницу, јер на основу постојећих конвенционалних фотохемијских модела њено постојање нико није ни наслућивао. Губитак озона доводи до стратосферског хлађења, па је постојање тропске озонске рупе током целе године и сезонских поларних озонских рупа еквивалентно формирању три "температурне рупе" у земљиној нижој стратосфери.

- Садашње откриће захтева даља пажљива истраживања оштећења озонског омотача, промене УВ зрачења, повећаног ризика од рака и других негативних ефеката на здравље и екосистеме у тропским регионима - упозорава професор Лу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОЛИЦИЈА НА САВИ, ТРАЖЕ ПОБЕДНИЦУ ВЕЛИКОГ БРАТА: Сестра сумња у зета