БРИТАНИЈА ПОЗВАНА ДА СЕ ПРИПРЕМИ ЗА ЕКОНОМСКУ ОЛУЈУ: Енглеска банка објавила лоше резултате усред инфлације

М. Стојановић

05. 07. 2022. у 20:08

ЕНГЛЕСКА банка упозорила је у уторак да су се економски изгледи за Британију погоршали од почетка године, позивајући зајмодавце те земље да издвоје више капитала како би апсорбовали шокове на тржиштима.

БРИТАНИЈА ПОЗВАНА ДА СЕ ПРИПРЕМИ ЗА ЕКОНОМСКУ ОЛУЈУ: Енглеска банка објавила лоше резултате усред инфлације

Фото: АП

- Економски изгледи за Велику Британију и глобално су се значајно погоршали - наводи Енглеска банка у свом Извештају о финансијској стабилности.

- Цене основних добара, као што су храна и енергија, нагло су порасле у Великој Британији и широм света - додаје се у саопштељу, окривљујући за то сукоб у Украјини, а како се наводи, кривац за ову кризу је сукоб у Украјини.

Како се наводи у саопштењу, више цене, слабији раст и строжи услови финансирања отежаће становништву и привреди отплату или рефинансирање дуга, пише Раша тудеј.

- С обзиром на ово, очекујемо да ће домаћинства и предузећа постати више растегнута у наредним месецима. Они ће такође бити подложнији даљим шоковима - прецизирала је централна банка.

Упркос погоршању кризе трошкова живота, са инфлацијом која иде ка двоцифреној вредности, регулатор је изразио уверење да су банке отпорне на рањивост дуга међу домаћинствима и предузећима. Позивао их је да повећају свој капитални резерват на 2%, што значи да ће им требати додатних 13,2 милијарде долара готовине.

- Постоји низ негативних ризика који би могли негативно утицати на финансијску стабилност Велике Британије - саопштила је Енглеска банка.

Очекује се да ће инфлација у Британији порасти на 11 одсто касније ове године, а базна каматна стопа централне банке могла би да порасте на чак 3 одсто до краја 2023, упозоравају економисти.

БОНУС ВИДЕО:

РУШЕВИНЕ НА СВЕ СТРАНЕ: Последице гранатирања Белгорода, Северодоњетска и Мелитопоља

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

МЛАЂИ ЈЕ КРЕНУО ОЧЕВИМ СТОПАМА: Ово су синови Небојше Глоговца (ФОТО)