ПОЧИЊЕ ИЗВОЗ ЖИТА ИЗ ЗАПОРОЖЈА: Руси обезбедили коридор, ево која земља ће прва добити испоруку

Танјуг

05. 07. 2022. у 14:51

РУСКЕ власти у југоисточном украјинском региону Запорожје, који је делимично под руском контролом, саопштиле су данас да је постигнут споразум о продаји жита у иностранству, углавном на Блиском истоку, јавила је агенција ТАСС.

ПОЧИЊЕ ИЗВОЗ ЖИТА ИЗ ЗАПОРОЖЈА: Руси обезбедили коридор, ево која земља ће прва добити испоруку

Фото: Shutterstock/Илустрација

Јевгениј Балицки, шеф руске управе региона Запорожје, навео је да планирани послови укључују продају жита Ираку, Ирану и Саудијској Арабији.

Он је рекао да је постигнут споразум о испоруци 150.000 тона жита Ирану, додајући да руски пољопривредни трговци и државне компаније купују жито од ратара из тог региона.

- Цене тренутно нису лоше. Пољопривредник добија око 200 долара по тони жита, што је одлично, јер је цена његове производње око 120 долара, чак и ако се урачуна трошак дугог периода складиштења, које је био изнуђен - рекао је Балицки за Тасс.

Цене руске пшенице са 12,5 посто садржаја протеина за испоруку из црноморских лука износиле су 375 долара по тони за франко брод (ФОБ) крајем прошле недеље.

Регион Запорожја ће, према речима Балицког, добити ове недеље 300 железничких вагона како би се, поред транспорта камионима, убрзале испоруке жита из Русије.

- Железница још не ради у великом обиму, донедавно смо имали само 11 вагона - рекао је он, напомињући да је поједностављена процедура на контролним пунктовима за Крим. Такође је навео да је у региону било око 1,5 милиона тона житарица у складиштима уочи недавног почетка овогодишње жетве.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Украјински "Бајрактари"

БОНУС ВИДЕО: ДЕЈСТВО РАКЕТНОГ СИСТЕМА "УРАГАН" - Погледајте снимке Министарства одбране Русије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему