СИТУАЦИЈА У СИДНЕЈУ ДАЛЕКО ОД ЗАВРШЕНЕ: Упозорење за 50.000 грађана због поплава

Танјуг

05. 07. 2022. у 07:50

ХИЉАДАМА становника Сиднеја наређено је данас да се евакуишу из највећег аустралијског града, због јаке кише и снажног ветра који настављају да погађају источну обалу Аустралије.

СИТУАЦИЈА У СИДНЕЈУ ДАЛЕКО ОД ЗАВРШЕНЕ: Упозорење за 50.000 грађана због поплава

Фото: Танјуг

За око 50.000 становника аустралијске државе Нови Јужни Велс, већином у западним предграђима Сиднеја, издато је ово упозорење на могућу евакуацију, саопштиле су власти, преноси Ројтерс.

- Ситуација је далеко од завршене. Где год да се налазите, будите пажљиви када се возите путевима. Још увек постоје значајни ризици од изненадних поплава - рекао је премијер Новог Јужног Велса Доминик Пероте на конференцији за новинаре.

Прогнозира се да ће се интензиван систем на источној обали Аустралије, који је донео обилне падавине у неким местима државе Нови Јужни Велс, где је за три дана пало кише колико обично падне отприлике за годину дана, померити на север, саопштено је из метеоролошке службе.

Али опасност од поплава би могла да остане током недеље, јер је већина речних сливова већ близу капацитета.

У неким регионима је од суботе пало 800 мм кише, што је надмашило просечну годишњу количину падавина у Аустралији од око 500 мм.

Ветар брзине до 90 км на сат такође се предвиђа за данас на неколико места погођених поплавама, што повећава ризик од пада дрвећа и далековода, а власти су за затражиле од становника широм Сиднеја да данас не напуштају своје домове без преке потребе.

Велике поплаве дешавају се у Виндзору на западу Сиднеја, што је трећа и најтежа поплава ове године, према метеоролошкој служби.

Снимци на друштвеним мрежама приказују потопљене путеве и мостове, док екипе хитне помоћи спасавају људе из делимично потопљених возила која су се заглавила у набујалим водама, наводи Ројтерс.

Савезна влада Аустралије прогласила је стање природне катастрофе због поплава, што ће омогућити становницима погођених подручја да добију помоћ у ванредној ситуацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

Мислио да га је жена варала и да дете није његово - после ДНК теста уследио је ШОКАНТАН ОБРТ