ЏАБА ИМ СВА НАФТА: Либија ових дана суочена са масовним протестима и блокадом државе

Д. САВИЋ

05. 07. 2022. у 05:00

ЛИБИЈСКИ ривалски лидери су под растућим притиском улице пошто су демонстранти током викенда упали у парламент и запалили га. Гнев је експлодирао због погоршања услова живота и политичког ћорсокака.

ЏАБА ИМ СВА НАФТА: Либија ових дана суочена са масовним протестима и блокадом државе

Наоружана милиција и спаљени аутомобили на улицама у Триполију, Фото ЕПА

Либијци, осиромашени деценијским превирањима, усред летње жеге трпе несташице горива и искључења струје по 18 сати дневно, док њихова земља лежи на највећим резервама нафте у Африци.

Либија је у стању хаоса и сталних сукоба откако је у побуни, коју је подржао НАТО, окончана вишедеценијска власт лидера Муамера Гадафија његовим погубљењем 2011. године. Демонстранти су сад упали у седиште Представничког дома у источном граду Тобруку, претресли канцеларије и запалили део зграде.

И у главном источном граду Бенгазију, колевци устанка 2011. године, као и у престоници Триполију, хиљаде људи изашле су на улице скандирајући: "Желимо да светла раде". Неки су махали зеленим заставама бившег Гадафијевог режима.

Наоружана милиција и спаљени аутомобили на улицама у Триполију, Фото ЕПА

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је "све актере да се уздрже од било каквих акција које би могле да наруше стабилност", али његове речи имале су мало утицаја пошто преговори у Женеви, под посредством УН, нису успели да разреше кључне разлике ривалских либијских група. Председнички и парламентарни избори, заказани за децембар прошле године, никада нису одржани због спорних кандидатура и дубоких неслагања ривалских центара моћи на истоку и западу око законске основе избора.

Привремени премијер Абдулхамид Дбеибах води администрацију у Триполију, док бивши министар унутрашњих послова Фати Башага има подршку Представничког дома у Тобруку, али моћника источне војске Калифе Хафтара. Хафтарове снаге саопштиле су да "подржавају захтеве грађана", али су позвале демонстранте да "чувају јавну имовину".

Ова година је била болна за Либијце, јер земља увози скоро сву храну, а енергетски сектор, који је током Гадафијеве ере финансирао државу благостања, од априла је жртва присилног затварања нафтних постројења.

Присталице администрације са истока затвориле су нафтне славине желећи да обезбеде пренос власти на Башагу, чији се покушај да преузме дужност у Триполију у мају завршио брзим повлачењем. Током сукоба, Хафтара су подржавале Француска, Египат, Русија и УАЕ. С друге стране, Турска је била главни носилац владе коју су признале УН. Подршка Турске преокренула је и одбила напредовање Хафтарових снага према престоници.

Масовне гробнице инвалида и деце

МИСИЈА УН у Либији саопштила је у извештају на педесетак страна да "вероватно постоје масовне гробнице", можда и до 100, а међу жртвама су инвалиди, жене и деца. Наводи се да је милиција Канијат, коју је водило седморо браће, погубила и затворила стотине људи између 2016. и 2020. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

КИНЕСКИ РАЗАРАЧ: Ово је једна од најсмртоноснијих интерконтиненталних ракета - до Америке може стићи за 20 минута