ИСПЛИВАЛА ДОКУМЕНТА О ТАЈНОМ ОВЛАШЋЕЊУ 127е: Америка за пет година покренула више од 20 прокси ратова

Novosti online

04. 12. 2022. у 00:20

САД су наводно користиле тајно овлашћење под називом „127е“ да покрену двадесетак прокси ратова од 2017. године, наводи се у чланку који је објавио Интерцепт.

ИСПЛИВАЛА ДОКУМЕНТА О ТАЈНОМ ОВЛАШЋЕЊУ 127е: Америка за пет година покренула више од 20 прокси ратова

Фото: Профимедиа/Илустрација/Википедија

Медиј тврди да је добило никада раније виђена документа и да је обавио разговоре са највишим званичницима који су лично били упућени у ове програме.

Интерцепт је документе примио преко Закона о слободи информација, тврдећи да су ти папири прва званична потврда да је најмање 14 такозваних "127е програма" било активно на ширем подручју Блиског истока и Азијско-пацифичког региона 2020. године. Укупно, Пентагон је наводно покренуо 23 одвојена програма "127е" широм света између 2017. и 2020. године, што је коштало америчке пореске обвезнике 310 милиона долара.

Интерцепт објашњава да је "127е" једно од неколико практично непознатих овлашћења које је Конгрес доделио Министарству одбране у последње две деценије. Он овлашћује америчке командосе да спроводе „противтерористичке операције“ у сарадњи са страним и нерегуларним партнерским снагама широм света уз минимални спољни надзор.

Програм омогућава САД да наоружавају, обучавају и обезбеђују обавештајне податке страним снагама. Међутим, за разлику од традиционалних програма помоћи из иностранства, који се фокусирају на изградњу локалних капацитета у партнерским земљама, очекује се да 127е „сурогат снаге“ следе наређења САД и да спроводе мисије под вођством Вашингтона против америчких непријатеља како би постигли америчке циљеве, у суштини служећи као заступник Пентагонове армије.

Према писању листа, скоро никакве информације о овим операцијама се никада не деле са било којим чланом Конгреса или званичницима Стејт департмента. Генерално је непознато где се те операције изводе, њихова учесталост, циљеви, па чак ни идентитет страних снага са којима САД сарађују да би их спровеле.

Критичари програма упозоравају да би они могли да доведу до неочекиване војне ескалације и ангажују САД у више од десет сукоба широм света, пошто "127е" не дозвољава било какав надзор или активност званичника спољних послова.

Лист напомиње да иако најновија серија докумената баца више светла на програм "127е", он је и даље углавном непознат и јавности и члановима Конгреса, који скоро никада не добијају извештаје који се односе на програм.

Владин званичник упознат са програмом, који је тражио анонимност да би разговарао о томе, рекао је Интерцепту да већина запослених у Конгресу чак нема дозволу да погледа извештаје "127е".

Стивен Семлер, суоснивач америчког истраживачког центра за спољну политику, рекао је за Интерцепт да Пентагон радије води своје операције уз минимални надзор, допринос или бирократију од стране Конгреса и то чини већ дуги низ година.

(РТ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

СМАЈЛОВИЋ: ВУЧИЋ ЈЕ У УН ГОВОРИО ОНО ШТО НАРОД МИСЛИ! (ВИДЕО)