АСАНЖ ПОДНЕО ЖАЛБУ НА СРАМНУ ОДЛУКУ ЛОНДОНА? Бориће се против изручења Американцима

Новости онлине

01. 07. 2022. у 15:59

ЏУЛИЈАН Асанж, један од оснивача Викиликса, данас је наводно поднео жалбу на одлуку о изручењу, коју је донела министарка унутрашњих послова Велике Британије Прити Пател 17. јуна, пише Спутњик.

АСАНЖ ПОДНЕО ЖАЛБУ НА СРАМНУ ОДЛУКУ ЛОНДОНА? Бориће се против изручења Американцима

Фото: АП

Подсећамо, из Министарства унутрашњих послова Велике Британије тада је саопштено да је Пател потписала налог за изручење Асанжа, како би се суочио с оптужбама за шпијунажу.

Подсетимо, Сједињене Државе траже Асанжа због објављивања поверљивих војних докумената и дипломатских депеша, а суочава се са 18 тачака оптужнице, укључујући и ону о шпијунажи.

Викиликс је ову одлуку назвао "мрачним даном" за слободу говора и обећао да ће оспорити одлуку министра унутрашњих послова. 

Он може да се жали Високом суду у Лондону, који мора да да одобрење за наставак жалбеног процеса. На крају му остаје да се жали Врховном суду Велике Британије, али ако жалба буде одбијена, он мора да буде изручен у року од 28 дана, преноси Ројтерс.

У мају је Асанжова одбрана поднела захтев министарки унутрашњих послова Уједињеног Краљевства да блокира његово изручење САД.

Лондонски Вестминстерски суд за прекршаје раније је издао налог за изручење Асанжа САД, где му прети казна од 175 година затвора. Коначну одлуку о екстрадицији доноси шеф британског Министарства унутрашњих послова.

Америчке власти оптужују Асанжа (50), рођеног у Аустралији, по 18 тачака у вези са објављивањем огромних количина поверљивих америчких војних докумената и дипломатских депеша од стране Викиликса, чиме су, како наводе, били угрожени животи неких људи који су помагали САД у ратним зонама, преноси Ројтерс.

Убиће се ако га изруче Американцима

Супруга Џулијана Асанжа недавно је открила да је њен муж обећао да ће се убити ако буде изручен САД.

- Искористићу сваки сат борећи се за Џулијана док не буде слободан - нагласила је.

Она је рекла да јој је супруг ''недавно'' рекао да планира да се убије ако буде изручен и открила да ће нова жалба укључити доказе да је ЦИА наводно покушала да га убије отровом док се крио у амбасади Еквадора у Лондону, преноси Дејли мејл.

Морис, која има двоје деце са оснивачем Викиликса и удала се за њега у затвору Белмарш у марту, рекла је данас на конференцији за новинаре у центру Лондона:

- 'Овде нисмо на крају пута. Борићемо се са овим. Користићемо све доступне могућности. Искористићу сваки сат борећи се за Џулијана док не буде слободан, док правда не буде задовољена.

-Ако буде изручен САД, то ће га натерати да себи одузме живот. Врло је тешко описати како се ми осећамо као породица. Немам речи којима бих описала како је видети да се процес у Великој Британији користи као начин да се продужи Џулијанова патња. Он је веома јак... морамо да се боримо - додала је.

Асанж, који се тренутно налази у строго обезбеђеном затвору Белмарш на југоистоку Лондона, има рок од 14 дана за жалбу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ГВОЗДЕНА КУПОЛА: Како се Израел брани од ракета (ФОТО)