НАТО ЗВАНИЧНО ПОЗВАО ФИНСКУ И ШВЕДСКУ У АЛИЈАНСУ "Њихова безбедност је од великог директног значаја за нас"

Новости онлајн/Р. В.

29. 06. 2022. у 15:12

ЛИДЕРИ НАТО-а донели су у среду званичну одлуку да позову Шведску и Финску да постану чланице Северноатлантске алијансе, наводи се у декларацији која је прослеђена након првог састанка.

НАТО ЗВАНИЧНО ПОЗВАО ФИНСКУ И ШВЕДСКУ У АЛИЈАНСУ Њихова безбедност је од великог директног значаја за нас

Фото: Shutterstock/Илустрације

- Данас смо одлучили да позовемо Шведску и Финску да постану чланице НАТО-а - наводи се у документу.

Чланице НАТО-а су се такође сложиле да потпишу у среду одговарајући протокол о приступању. Сада ће улазак придошлица у Алијансу морати да ратификују парламенти 30 садашњих чланица Северноатлантске алијансе.

- Приступање Финске и Шведске ће ојачати њихову безбедност, учинити НАТО јачим... Безбедност Финске и Шведске је од великог директног значаја за Алијансу, укључујући и током процеса приступања - наводи се у документу.

Турска, Шведска и Финска потписале су у уторак у Мадриду безбедносни меморандум који узима у обзир све забринутости Анкаре. Турска је заузврат повукла своје примедбе на улазак Шведске и Финске у НАТО.

Москва је више пута напоменула да је Алијанса усмерена на конфронтацију. Како је нагласио прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков, даље ширење блока неће донети већу безбедност Европи. Истовремено, он улазак Шведске и Финске у ову организацију не сматра егзистенцијалном претњом Русији. Руски председник Владимир Путин је истакао да би напуштање традиционалне политике војне неутралности Хелсинкија било погрешно, јер нема претњи за Финску.

БОНУС ВИДЕО:

ДЕЈСТВО РАКЕТНОГ СИСТЕМА "УРАГАН": Погледајте снимке Министарства одбране Русије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СРПСКО ВОЗИЛО У САМОМ ВРХУ СВЕТСКЕ ВОЈНЕ ЕЛИТЕ: Лазар 3 понос наменске индустрије - поседује невероватне карактеристике