ПУТИН ПОТПИСАО ВАЖАН ЗАКОН: Легализован паралелни увоз у Русију

Новости онлине

28. 06. 2022. у 17:26

РУСКИ председник Владимир Путин потписао је закон о легализацији паралелног увоза, ослобађајући од кривичне и административне одговорности оне који увозе робу у земљу без сагласности носилаца права, пише РИА Новости.

ПУТИН ПОТПИСАО ВАЖАН ЗАКОН: Легализован паралелни увоз у Русију

Фото: AP Photo/Sergei Chirikov, Pool

Важећа законска регулатива даје право руској Влади да 2022. године одобри листу добара за које се не примењују одредбе Грађанског законика о заштити ексклузивних права, чиме се скида грађанска одговорност са увозника када се увозе.

После увођења западних санкција, овај механизам се користи за увоз на руско тржиште оскудне и оригиналне робе.

Истовремено, за заштиту искључивих права могу се применити мере не само грађанскоправне, већ и кривичне и административне одговорности.

Да би се решио овај проблем, законом је сада утврђено шта се више не сматра повредом интелектуалних права. Како је објаснио Иља Торосов, први заменик министра за економски развој, то ће заштитити од одговорности оне који увозе производе у склопу паралелног увоза.

Почетком маја Министарство индустрије и трговине одобрило је листу робе која подлеже паралелном увозу.

Та листа обухвата више од педесет категорија, укључујући аутомобиле (Фолксваген, Шкода, БМВ, Тојота итд.), електронику (Епл, Самсунг, Сони, итд.), апарате за домаћинство (Сименс, Дисон, итд.), конзоле за игре (Ексбокс и ПлејСтејшн) и још много тога. Претпоставља се да ће се листа ажурирати једном у кварталу или два месеца.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Руско ваздухопловство

БОНУС ВИДЕО: УКУСНО И ТАЧКА - У Москви под новим именом почели да раде некадашњи "Мекдоналдсови" објекти

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи