Г7 КОНКУРИШЕ КИНЕСКОМ "ПОЈАСУ И ПУТУ": Покрећу 600 милијарди инвестиција у инфраструктуру до 2027. године

Д. Д. С.

27. 06. 2022. у 12:19

ЗЕМЉЕ Г7 хоће да покрену 600 милијарди евра инвестиција у инфраструктуру до 2027. Од тога би користи требало да имају људи широм света, као и заштита климе. То је и контрапрограм кинеском "новом путу свиле", односно "Појасу и путу" који је Пекинг покренуо 2013. године и одавно отвара нове трговинске путеве ка Европи, Африци, Латинској Америци и Азији.

Г7 КОНКУРИШЕ КИНЕСКОМ ПОЈАСУ И ПУТУ: Покрећу 600 милијарди инвестиција у инфраструктуру до 2027. године

Фото: AP Photo/Markus Schreiber, Pool

Како је на самиту у Баварској најавио немачки канцелар Олаф Шолц, актуелни председник Г7, програм "Партнерство за глобалну инфраструктуру" требало би да омогући улагања за заштиту климе, у енергетски сектор и у здравствени сектор. Шолц је, како преноси немачки "Дојче веле", реkао да је председник САД Џозеф Бајден покренуо ту иницијативу тврдећи да "ово показује јединство Г7."

- Поносан сам што могу да објавим да ће САД у наредних пет година мобилисати 200 милијарди долара јавног и приватног капитала за ово партнерство. Између осталог, планирана су улагања у дигиталну инфраструктуру - рекао је председник САД Џозеф Бајден, нагласивши да се не ради о добротворној акцији, већ је то инвестиција која ће се исплатити свима.

Председница Комисије ЕУ Урсула фон дер Лајен најавила је да ће "Тим Европа" обезбедити 300 милијарди евра као допринос инвестиционој иницијативи Г7. Према речима премијера Фумија Кишиде, Јапан ће обезбедити 65 милијарди долара државног и приватног новца. На овај начин Јапан ће промовисати и изградњу аеродрома, лука и железничких веза у Индо-Пацифику.

Италијански премијер Марио Драги изјаснио се за улагање западних земаља у гасну инфраструктуру у Африци, на пример, али и у ширење обновљивих извора енергије. Важно је да се гасна инфраструктура може користити и за водоник. Канадски премијер Џастин Трудо обећао је 5,4 милијарде долара.

Запад одавно пребацује Кини да је том иницијативом довела да се укључене земље задужују и да инвестицијама више ствара предности за себе него за друге - као што је обезбеђење трговинских путева и приступ сировинама. Амерички државни секретар Ентони Блинкен означио је Кину као највећи изазов међународном поретку, упркос акутној кризи изазваној руским агресорским ратом против Украјине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ЏОНСОНОВ РОЂЕНИ БРАТ: Био министар, после Борисовог потеза поднео оставку - личе као да су близанци