ЕУ ДОЗВОЉАВА ТРАНЗИТ ДО КАЛИЊИНГРАДА? ЕК спремила документ који омогућава Русији превоз робе кроз ЕУ

П. З. С. / твзвезда.ру

25. 06. 2022. у 17:25

ПРЕМА речима посланика ЕП, дебате о овом питању су почеле у Европској унији, али странке још нису постигле договор.

ЕУ ДОЗВОЉАВА ТРАНЗИТ ДО КАЛИЊИНГРАДА? ЕК спремила документ који омогућава Русији превоз робе кроз ЕУ

Фото АП


Европска комисија припремила је документ којим се Руској Федерацији дозвољава да превози санкционисану робу у Калињинград преко територије Европске уније. Ово је саопштио посланик у Европском парламенту Петрас Ауштревичијус.

-У Бриселу је тренутно веома вруће око транзита до Калињинграда и изгледа да је Русија до сада победила, преноси РИА Новости речи посланика, позивајући се на његове друштвене мреже.

Према речима посланика, одржан је низ састанака у структурама Европске уније на тему транспорта робе са територије Руске Федерације у Калињинград. Литванија је током преговора инсистирала на потреби да се придржава претходног става, али је једна од држава, која је чланица Европске уније, захтевала да се преиспита уредба о увођењу санкција. Како наводи агенција, Ауштревичијус није рекао о којој је држави реч.

Према речима посланика у Европском парламенту, Европска унија је започела дебату о овом питању, али странке још нису постигле договор. Међутим, током састанка је представљен документ који омогућава превоз преко територије уније из „Русије у Русију“.
Раније је гувернер Калињинградске области Антон Алиханов рекао да су се појавиле информације да је ЕУ спремна да узме у обзир своје обавезе да обезбеди транзит робе у регион и да га не блокира због санкција. Према речима челника региона, локалне власти решавање ситуације дипломатским путем сматрају приоритетним решењем проблема који се појавио у региону.

Подсетимо, литванске железнице најавиле су прекид транзита већег броја робе која иде за Калињинград преко територије Литваније. Радило се о великој листи робе која потпада под антируске санкције европских земаља. Портпарол руског председника Дмитриј Песков назвао је покушај блокирања без преседана. Касније је гувернер Калињинградске области Антон Алиханов рекао да би одговор на забрану „био болан“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ЧУВЕНА ХИЉАДАРКА ИЗ СФРЈ: Ко је била девојка са новчанице и колико пара данас за њу можете да добијете