УПОЗОРЕЊЕ НЕМАЧКОГ АНАЛИТИЧАРА: Европској унији прети демонтажа у случају пријема Украјине

Novosti online

25. 06. 2022. у 09:49

УЛАЗАК Украјине у Европску унију помериће „језгро Европе“ са Запада на Исток, што прети појавом источноевропског блока који ће повести ЕУ путем „самодемонтаже“, сматра аналитичар берлинског часописа „Дер фрајтаг“ Луц Херден.

УПОЗОРЕЊЕ НЕМАЧКОГ АНАЛИТИЧАРА: Европској унији прети демонтажа у случају пријема Украјине

Фото: Танјуг

- Испоставило се да је ширење ЕУ на Исток оно што је одувек и било – пут ка 'самодемонтажи'“, рекао је Херден. Он је упозорио Европљане да ће примање Кијева у редове ЕУ довести до тога да ће политику организације одређивати интереси Украјине – њена величина, статус „жртве“, бескомпромисно непријатељство са Русијом и потреба да се обнови економија. Давање Кијеву статуса кандидата за чланство у Европску унију ни на шта не обавезује организацију и, вођени искуством Турске, која је постала кандидат за улазак у ЕУ 1999. године, може се тврдити да Украјине неће ући у ЕУ до 2044. године - сматра аутор чланка.

Фото: АП

Међутим, давање статуса кандидата земљи која води борбена дејства поткопава поверење у ЕУ, а како констатује Херден, таквог преседана још није било.

По његовим речима, почетком руске специјалне операције „језгро Европе“ померило се са Запада на Исток, а однос према украјинској кризи у унији у великој мери одређују балтичке земље и Пољска.

Новинар је подсетио на недавну посету лидера Немачке, Француске и Италије Кијеву, истакавши да су лидери поменутих земаља били приморани да посете Украјину у друштву румунског председника, како се не и стекао утисак да европски Запад делује одвојено од Истока.

Foto: Printskrin/www.freitag.de

Херден је такође скренуо пажњу на то да је Европска комисија уклонила препреке за Пољску када је реч о добијању финансијске помоћи за борбу против последица пандемије вируса корона. Европска комисија је имала претензије према Варшави због реформе правосуђа, али сада то није важно, јер Пољска игра водећу улогу у конфронтацији са Русијом, оцењује аутор чланка.

- Пољска делује као 'вођа источноевропског огранка ЕУ' који потенцијално може да постане прави блок уколико Украјина ипак уђе у савез - констатује новинар. Како је објаснио, такав блок унутар ЕУ неће дозволити да се предузме било каква иницијатива без његовог одобрења.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

КАТАСТРОФАЛНЕ ПОСЛЕДИЦЕ ЗЕМЉОТРЕСА: Најмање хиљаду погинулих на истоку Авганистана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

ЧУВАР ТАЈВАНСКОГ НЕБА: Тиен-Кунг 3 - домет 200 км, уништава више циљева одједном