ЦУРИ ГАС ПРЕД ЗИМУ: Норвешка се обавезала да отвори нове бушотине, како би помогла

Гoран Чворовић - Стални дописник из Париза

25. 06. 2022. у 06:55

ЈУЧЕРАШЊЕГ, другог и последњег дана Самита ЕУ у Бриселу на дневном реду су биле три главне теме, глад изазвана ратом у Украјини, проблем снабдевања енергентима, као и криза у еврозони, настала из истих разлога.

ЦУРИ ГАС ПРЕД ЗИМУ: Норвешка се обавезала да отвори нове бушотине, како би помогла

Фото: ЕПА

- Путин је милитаризовао храну, енергију и миграције - поручио је ирски премијер Михел Мартин, који је то оценио као "крајње неморалну и лошу политику". Процењује се да је тренутно 20 милиона тона житарица блокирано у Украјини, због чега се у Бриселу прибојавају да би могло да дође до "урушавања светског прехрамбеног система". Глад највише прети Африци, иако ни Европа није поштеђена, а украјински шеф дипломатије Дмитро Кулеба позвао је афричке земље да и због тога буду "на украјинској страни".

Лидери ЕУ су се јуче бавили рекордном инфлацијом која у поједним чланицама ЕУ прелази и астрономских 20 одсто и кризом еврозоне која је тим поводом настала. Макрон је истакао да се виде "први знаци економског успоравања".

Зависност од руског гаса посебно је разматрана.

- Треба се увек спремати за најгоре. То радимо, покушавајући да управљамо смањеном руском испоруком. Успевамо да се одвојимо од снабдевања руским фосилним горивима - поручила је председница ЕК Урсула фон дер Лајен.

Као пример алтернативе навела је изворе из САД, Азербејџана и Алжира, али то је, пред зиму, недовољно да би се надокнадио заостатак. Норвешка се, у време самита, обавезала да отвори нове бушотине, како би и она притекла у помоћ. Као друге две мере, Фон дер Лајенова је навела штедњу, као и инвестирање у обновљиву енергију, што је на дугом штапу.

- Треба убрзати напоре да заједнички реагујемо у набавци и складиштењу енергената - послао је поруку председник Европског савета Шарл Мишел.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

КАКО ЈЕ УНИШТЕН НЕМАЧКИ ПОНОС: Србин први оборио авион у историји светске ратне авијације