БАЈДЕН ЉУТ НА ВРХОВНИ СУД: Шеф Беле куће незадовољан одлуком о личном оружју Американаца

Д. Д. С.

24. 06. 2022. у 16:20

Председник САД Џозеф Бајден "заратио" је са Врховним судом САД, пошто је поништио њујоршки закон који ограничава права на ношење оружја, што је најважнија пресуди о оружју у последњих 10 година. Рекао је да је "дубоко разочаран" одлуком Врховног суда, за коју је казао да је "у супротности и са здравим разумом и са Уставом и да би све требало да нас узнемири".

БАЈДЕН ЉУТ НА ВРХОВНИ СУД: Шеф Беле куће незадовољан одлуком о личном оружју Американаца

Фото: ЕПА/Депоситпхотос/илустрација

Одлука је уследила пошто је амерички Сенат, у коме Бајденове демократе имају тесну већину, усвојио нови закон који ће пооштрити приступ ватреном оружју. На Бајденово неаздовољство није се осврнула ни утицајна Национална стрељачка асоцијација (НРА), која је - прославила пресуду.

Одлука суда проширује права на оружје усред жестоке националне дебате о том питању, пошто је само у 2020. години, више од 45.000 Американаца страдало у пуцњавама. Очекује се да ће одлука омогућити већем броју људи да легално носе оружје. Отприлике четвртина Американаца живи у државама које би могле бити погођене ако се оспоре њихова ограничења оружја. Више од 390 милиона комада оружја у власништву је цивила у САД.

Суд је утврдио да закон Њујорка који од становника захтева да докажу "исправан разлог" да носе ватрено оружје у јавности крши Устав САД. Судија Кларенс Томас, у име шест конзервативних судија који чине већину у суду, пресудио је да Американци имају право да носе "обично коришћено" ватрено оружје у јавности, за личну одбрану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ГВОЗДЕНА КУПОЛА: Како се Израел брани од ракета (ФОТО)